Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kräksjukevirus i musslor och ostron
 • I början av februari i år blev fyra personer i Stockholmsområdet magsjuka efter att ha tillagat musslor som ursprungligen kom från en odling på Västkusten. Det berättar GP och även SVT Västnytt har gjort ett inslag om saken som refereras av Ekot.

  – Förmodligen är det ganska vanligt i skaldjur som musslor och ostron. Problemet är att det inte har funnits fungerande metoder att diagnosticera detta virus hos leverantören. Men det kan finnas goda skäl att börja, säger epidemiologen Mona Insulander vid Smittskydd Stockholm till GP.

  Jag funderar på hur musslorna var tillagade. De flesta smittämnen, som detta, dör ju vid tillräcklig upphettning. Kräksjuka brukar oftast spridas via livsmedel som inte är tillagade, som ostron och hallon.

  Men producenterna har all anledning att börja se till att deras skaldjur inte innehåller viruset. Annars kan följden bli att konsumenterna undviker deras produkter.

  Mer information om viruset finns på Livsmedelsverkets webbplats.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:33

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.