Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Miljökassar – Bra för miljön?
  • Flera stora livsmedelskedjor har infört nedbrytbara bärkassar för miljöns skull. Men Radions vetenskapsredaktion berättar om frågetecken kring miljönyttan med kassarna.

    De fungerar inte i det svenska avfallssystemet och Sanna Due, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket, har svårt att se poängen med de nya bärkassarna:

    – Det är en dålig idé och jag tycker att man lurar konsumenterna.

    – Vad ska man göra med de här påsarna? säger hon. Konsumenterna kommer ändå att lägga hushållsavfall i dem. I värsta fall används de till matavfall och då förstörs rötningsprocesserna. Och i allra sämsta fall tänker man ”äh, den här bryts ner, jag lämnar den i skogen efter picknicken” så jag förstår inte vitsen med dem i vårt fungerande avfallssystem i Sverige.

    Nedbrytbara plastpåsar syftar till att minska nedskräpning och ersätta fossil råvara med förnybar. Men plastkassar i naturen är inget stort problem, menar Naturvårdsverket. Och dessutom används inte energin i plasten om man inte bränner den, skriver vetenskapsredaktionen.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:18

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.