Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ny klimatmärkning av mat på gång
  • Dagens miljömärkta mat missar ofta klimataspekten. I vår presenteras därför ett förslag på nya regler för klimatmärkning som även ska ta hänsyn till transporten av livsmedel, berättar Ekot.

    Svenskt Sigill, Bra Miljöval, EU-blomman, Svanen, KRAV. Det finns idag många märken på varor att ta hänsyn till för den som vill tänka på vad som är bra för miljön i butiken.

    Nu är även en ny typ av klimatmärkning på intågande.

    För även om de KRAV-märkta tomater man köper, till exempel är odlade ekologiskt, och bra för miljön ur det hänseendet, kan växthuset de odlades i ha värmts upp med fossilt bränsle. De kan också ha transporterats flera mil innan de nådde butiken, och därmed inte vara särskilt klimatvänliga.

    – Vi ställer inga krav idag på transportsättet. Vi tillåter att det flygs in varor med kravmärket på. Det måste vi fundera över om det är rimligt framöver. Vilket är en del i den här översynen med klimatmärkning vi gör nu, säger Lena Söderberg, som är vd för föreningen KRAV.

    Förra året påbörjade KRAV tillsammans med Svenskt Sigill projektet att utveckla regler för klimatmärkt mat.

    Den 1 april i år räknar man med att presentera sina förslag.

    Uppdatering: Klimatmärkningen skjuts på framtiden, rapporterar GP. Kritiken mot upplägget av märkningen var så omfattande att det blir en ny remissrunda i höst.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:29

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.