Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nybakat, Butiksbakat eller Bake Off
  • Baguetter Många butiker skryter med ”nybakat” bröd, trots att det bara är gräddat i butiken. Brödet kommer i jäst och färdigformad, men fryst, form till butiken som bara gräddar det – så kallad bake off.

    Jag skulle knappast kalla det för nybakat eller butiksbakat. För att det ska vara så ska det enligt min uppfattning vara bakat från grunden, som i ett seriöst bageri. Att bake off-brödet dessutom är närmast orimligt dyrt gör inte saken bättre.

    Ett förslag från EU:s ministerråd kanske det kan göra slut på oskicket, läser jag i SvD. Tanken är att unionens märkningsregler ska kompletteras med följande tillägg:

    ”När det gäller livsmedel som har varit frysta och som säljs i upptinad form ska beteckningen ’upptinad’ anges intill varans namn.”, skriver tidningen.

    Livsmedelsverket har tidigare slagit till mot butikskedjan Seven Eleven. Enligt verket är det olagligt att kalla bake off-bröd för ”nybakat” eftersom sådant bröd ska vara bakat från grunden samma dag som det säljs.

    Landets seriösa bagare jublar givetvis, och jag instämmer. Det är skillnad påbröd och bröd!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:09

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.