Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Miljöfarliga batterier i McDonalds leksaker
  • McDonalds I år kommer McDonald’s att sälja runt en halv miljon Happy meal-leksaker med batterier som innehåller tungmetaller. Detta trots att EU:s politik sedan flera år är att eliminera dessa miljöfarliga ämnen ur handeln, enligt DN.

    McDonald’s skryter ofta om sin källsortering och sitt miljöarbete. Men i många av de leksaker som förekommer i Happy meal-kartongerna finns batterier som innehåller bly och kvicksilver.

    Under senare år har EU genom olika direktiv förbjudit tungmetaller i allt från tv-apparater, vitvaror, belysning och mobiltelefoner.

    Bara några enstaka varugrupper får fortfarande innehålla begränsade mängder tungmetall, däribland kvicksilver i lågenergilampor och bly i batterier. På sikt är det meningen att även detta ska fasas ut.

    McDonald’s är väl medvetet om EU:s direktiv och avsikter, men i stället för att eliminera tungmetallerna ur sina leksaker, har man anpassat sig till de nya hårdare gränsvärdena.

    – Vi är stolta över de här batterierna som togs fram för fyra år sedan. Mängden bly och kvicksilver ligger långt under gränsvärdet, konstaterar Claes Eliasson, presschef på McDonald’s Sverige till DN.

    Det är kanske dags för oss konsumenter att fasa ut Happy Meal! Leksakerna är ändå rena skräpet.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:56

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.