Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » En märklig flyghistoria
 • Resor, Säkerhet, Transporter 19.05.2011

  Ibland studsar man till för någon detalj i ett nyhetsinslag. För mig hände det senast när jag såg ett Rapportnslag om miljöprövningen för Arlanda flygplats. Swedavia, bolaget som har de statliga flygplatserna, vill förändra de nuvarande villkoren.

  I inslaget intervjuades Torborg Chetkovic, koncernchef för Swedavia, bolaget som har de statliga flygplatserna.

  Bland annat handlade det o så kallade kurvade inflygningar. För att undvika buller i Upplads Väsby kommer i stället planen från norr, gör två högersvängar och landar på banan söderifrån. Sådana inflygningar har gjorts under ett par år.

  Vad som fick mig att studsa var några meningar i slutet av inslaget. Då sa hon, om kurvade inflygningar, att ”tekniken finns inte framme på ett säkert sätt”.

  Eftersom jag vet att kurvade inflygningar används undrade jag då om deras talesman menar att de riskerade passagerarnas säkerhet. Via Luftfartsverket får jag reda på att tekniken har använts vid 42 tillfällen. Med mer än 100 passagerare per plan alltså åtskilliga liv som riskerats.

  Jag ringer upp SAS för att få reda på deras åsikt, och talar med miljöchefen Lars Andersen Resare.

  – Hennes uttalande är olyckligt, säger han. Dessa inflygningar är snarare säkrare eftersom man då använder planets avancerade satellitpositionering och samarbetar med flygledningens system på ett bättre sätt. Denna teknik har införts på flera håll i världen, och fler är på gång, just på grund av säkerheten, förklarar han.

  Då undrar jag naturligtvis om koncernchefen vet vad hon talar om, eller om det bara hoppade en groda ur hennes mun.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:18

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.