Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Arla+Milko? Nej tack!
  • Planerna på ett samgående mellan Milko och Arla presenterades nyligen i Stockholm. Bakgrunden är att Milko har stora ekonomiska problem. Ledningen ser ingen utväg ur krisen, och har därför vänt sig till Arla med ett förslag om fusion, berättar TT i flera tidningar.

    Men den svensk-tysk-Danska mejerijätten har redan en stor del av marknaden. Om sammanslagningen skulle gå igenom skulle Arla stå för drygt 70 procent av all mjölkproduktion i Sverige, enligt TT.

    Det kanske inte är så konstigt att den mindre aktören Skånemejerier oroas av fusionsplanerna. Men vi får se vad EU-kommissionen tycker om att Arla blir en ännu större aktör.

    Så stora dominanter har sällan medfört något bra. De brukar sätta sina egna villkor vilket inte är bra för oss konsumenter, vi får svårt att rösta med fötterna. Sjölv brujkar jag bli glad när jag hittar nya aktörer i butikernas kyldiskar. Enfald är sällan bra på en marknad som denna.

    Uppdatering: Sammanslagningen kang vara dålig både för bönder och konsumenter, skriver ATL. Bönderna kan få minfre betalt, Arla har en tuff prissättning. Längre transportsträckor kan ge sämre mjölk, varnat professorn Maths Isacson.

    Uppdatering: Milkos stämma har röstat ja till fusionen, läser jag i ATL.

    Andra bloggar om: , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 20:46

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.