Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Test av paraplyvagnar – en godkänd, flera farliga
 • När Testfakta låter provningsföretaget SP testa sju barnvagnar av paraplytyp blir resultatet skrämmande; en av sju får godkänt, två klassas som farliga. En av vagnarna i testet fällde ihop sig som en rävsax när chassit gick sönder. Testet publiceras även av DN och HD och som vanligt sammanfattas resultaten i tabeller. Genom TT uppmärksammas de dåliga resultaten i Ekot och Svt Rapport.

  – Vi har testat många vagnar genom åren, men jag har aldrig varit med om ett sämre resultat, säger Patrik Spånglund på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, som utfört testet.

  Min första tanke är att testet visar på svagheten i EU:ssäkerhetsmärkning av produkter. Alla barnvagnar som säljs inom EU måste leva upp till standarden EN1888, som bland annat svenska Konsumentverket varit med och tagit fram.

  Men tillverkarna får själva intyga att produkterna uppfyller alla säkerhetskrav, genom att CE-märka dem. Följden har blivit att en rad produkter har blivit CE-märkta, trots att de inte uppfyller säkerhetskraven. Några exempel är skidhjälmar och flytvästar.

  Det måste bli ett slut på detta. Det är uppenbart att detta ansvar inte kan överlämnas till tillverkarna. All säkerhetsgranskning och testning måste göras av oberoende organ, annars kan vi inte lita på CE-märkningen. Ett sådant förslag har tidigare lagts fram av MP.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:38

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.