Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vad gäller när kedjan går i konkurs?
 • Att el- och elektronikkedjan OnOff begärts i konkurs kan knappast ha undgått någon. Nyheten har kablats ut i de flesta media, ibland med lokal vinkel. Anledningen sägs vara den stora konkurrensen, med tillhörande prispress och dålig lönsamhet.

  Vad har du för rättigheter efter en konkurs? Det enkla svaret är att det beror på vad saken gäller.

  Alla garantier gäller fortfarande. I praktiken är det inte kedjan, utan tillverkaren eller den svenska importören, som står för garantin. Men för konsumenten blir det lite trassligare. Har du ett garantiärende måste du kontakta tillverkaren eller importören för att få reda på hur du ska göra.

  Har du köpt en tilläggsförsäkring är det försäkringsbolaget som står bakom den som ska hjälpa dig. Titta i villkoren.

  Däremot kan det bli krångligt att lämna tillbaka varor, vid returrätt eller öppet köp. Men har du betalat med kort kan du vända dig till kortutgivaren för att få reda på hur du ska göra, och eventuellt få pengar tillbaka.

  Har du presentkort eller tillgodokvitto kan du nog glömma de pengarna. Du kan visserligen vända dig till konkursförvaltaren och försöka, men dessa fordringar är oprioriterade och betalas sist, om det finns pengar kvar.

  Men det kan vara fyndläge också. Antagligen blir det en konkursutförsäljning med tillhörande låga priser!

  Har du frågor kan du alltid vända dig till din kommuns konsumentrådgivning.

  Även DN har en artikel om dina rättigheter.

  Uppdatering: Nu har Konsumentverket lagt ut information på sin webbplats.Även SvD:s ekonomisajt E24 har en artikel på ämnet. Gp har en artikel som berör vissa ämnen, som presentkort.

  Uppdatering: Småningom kommer även Sydsvenskan med en artikel påp ämnet.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:32

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.