Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Pengabråk stoppade ehec-insats
  • Källan till inhemska utbrott av ehec är nötboskap. Redan 2008 tog fem myndigheter fram en handlingspolicy med förebyggande kontroller för att begränsa smittan, men bråk om finansieringen har gjort att förslaget aldrig genomförts. Det avslöjar SvD i en artikel som också uppmärksammas av Ekot och ATL.

    Trots att mer än tusen svenska barn insjuknat i ehec och i många fall drabbats av svåra biverkningar, har fortfarande ingenting hänt. I stället har myndigheterna år efter år tonat ned riskerna, skriver SvD.

    I dag sker smittspårning bara när någon insjuknat. Programmet handlar om att ta förebyggande prover för att förebygga smitta.

    Jordbruksverket har utan framgång sökt pengar från EU och Regeringen och bönderna anser att programmet blir för dyrt för dem att finansiera själva. Totalt räknar Jordbruksverket med att det kommer kosta 50 miljoner fördelade på åren 2012 till 2014.

    Avslöjandet förvånar mig. Eftersom ehec kan drabba en person hårt borde det vara intressant med förebyggande åtgärder. Men den senaste tidens uppmärksamhet kring ehec kanske kan medföra att pengar kommer fram.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 8:00

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.