Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ny lag för säkrare leksaker
  • Nu har den trätt i kraft, den lag för säkrare leksaker som jag tidigare berättat om. Bättre regler mot kvävningsrisk och högre krav på företagens egen kontroll vid tillverkning och import är några av nyheterna, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande. Den nya lagewn uppmärksammas också av SvD.

    Lagen bygger på ett nytt EU-direktiv. Exempelvis införs nu på svenskt initiativ regler som ska skydda barnens hörsel från leksaker med höga ljud.

    Det nya direktivet innehåller också mer omfattande regler om kemikalier i leksaker jämfört med dagens lagstiftning, samt nya regler om leksaker i livsmedel. De nya kemikaliereglerna träder dock i kraft först i juli 2013.

    Direktivet innebär också strängare regler om varningar. Enligt direktivet ska varningar finnas på konsumentförpackningen och synas tydligt för konsumenten före köpet. Lägsta ålder ska anges och särskilda varningar ska tydligt framgå. Det gäller även när köpet sker över internet, enligt KoV.

    Men jag är fortfarande kritisk till CE-märkningen. Det är alldeles för många CE-märkta produkter som ändå är osäkra. När det gäller leksaker är det visserligen tre kontrollmyndigheter, Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket, som ska se till att reglerna följs. Men den kontrollen sker när produkterna redan finns på marknaden.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:04

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.