Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Alla dessa mode-dieter
 • tjockisarEn sak som länge har fascinerat mig är alla dessa dieter som i sin propaganda verkar vara rena religioner men i botten vilar mer på tyckande än på fakta. Dessutom verkar anhängare till en viss diet vara frälsta; vi har rätt, alla andra har fel.

  Olika modedieter dyker upp med ojämna mellanrum. De kan ha namn som 5:2-metoden, LCHF, GI-metoden, Atkins, Stenålders- eller Medelhavskost. De bygger på mer eller mindre obskyra resonemang, ofta helt utan vetenskaplig grund, som styrks av personliga vittnesmål i kvällstidningar.

  Jag har länge funderat kring fenomenet, men ett inlägg på DN debatt från professor Stephan Rössner, känd överviktsexpert, får mig att ta upp saken.

  Vi måste ta en paus i den meningslösa kostdebatten. Svenskarna har en olycklig benägenhet att hoppa på varje ny kosttrend, skriver han blad annat och konstaterar att samma tendens inte finns i andra länder.

  Hans kärnpunkt är att det egentligen inte spelar någon roll vilka kostråd vi följer, eftersom följsamheten är låg. Han sammanfattar med att konstatera att vi är tillbaka på ruta ett: ät mindre, spring mer.

  Själv har jag sedan länge tröttnat på diet-tjafset och har tidigare sammanfattat hans slutsats med andra ord – det finns bara ett sätt att gå ner i vikt; ät mindre, motionera mer!

  Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:17

 • 6 Kommentarer

  • Leif skriver:

   Kanske du skulle titta på de kostrekomendationer som finns och dess obskyra resonemang?

  • Thomas skriver:

   Att det inte skulle finnas vetenskapliga bevis för metoderna du nämner är inte sant bara för att du inte känner till några.
   Jag har t ex sett en serie föreläsningar som går ner på detaljnivå om vad som händer i kroppen vid intag av olika födoämnen. Jag skulle vilja se Rössner kommentera dessa föreläsningar och komma med sin bild om vad som egentligen händer i kroppen.
   Om han kunde lägga fram ”bevis” för sin tes på samma sätt, då skulle man kunna börja diskutera på allvar.

   http://www.youtube.com/watch?v=YpllomiDMX0&list=TLmpq9E7sGMGfzYbM11a0t0ykqQ24b7_cc

  • Carl skriver:

   Thomas: Tyvärr är det så att alla forskningsrapporter och förklaringar om verkningsmekanismer måste bekräftas av andra undersökningar innan de kan anses som sanna. Och skulle personliga vittnesmål godtas skulle vi fortfarande hålla på med åderlåtning. Det anser jag som läst forskningsmetodik och, antar jag, även Rössner. /Carl

  • […] har lett till många personer som säger emot och några som håller med. Både Martin Ingvar och Annika Dahlqvist har svarat Rössner i egna ilägg i […]

  • Thove skriver:

   Att försöka tysta ner en debatt som kan komma att rädda liv är en sällsynt grov uppvisning av självbejakande. Kostdebatten ar inget ensamt svar: alla har olika förutsättningar och alla lösningar fungerar inte för alla. Att försöka tysta ner debatter är att gömma sig för problemen.
   Har du gått på diet? Jag har gjort en omröstning på plusett:
   http://www.plusett.nu/omrostning-3901/gar-du-pa-nagon-diet

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.