Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Slut på dietkriget?
 • Många har en ”oöverträffad” favoritdiet som de kan svära på, GI, Atkins och så vidare. Dietkriget har nästan religiösa inslag, och blogginlägg om dieter får alltid många läsare och kommentarer.

  Men nu kanske kriget kan sluta i vapenvila. Alla dieter är lika bra, eller dåliga, berättar DN i en artikel.

  Det kvittar vilken diet du väljer för att gå ner i vikt. Huvudsaken är att du får professionell rådgivning och håller fast vid kosten under lång tid, visar den hittills största bantningsstudien.

  Forskarna skriver i studien, som har publicerats i medicintidskriften The New England Journal of Medicine, att de testade dieterna leder till viktminskning, oavsett mängd kolhydrater, fett och protein. Kosten leder till att man får i sig färre kalorier och det gör att man går ner i vikt.

  – Det är ändå ett misslyckande för dieterna. Deltagarna var välutbildade och hade fått jättebra förutsättningar. Ändå gick de inte ner mer i vikt, säger Martijn Katan, som är professor i hälsovetenskap vid Vrie-universitetet i Amsterdam till DN.

  Det ger mig möjlighet att rasta min gamla käpphäst – det finns bara ett sätt att gå ner i vikt; ät mindre, motionera mer!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:00

 • 4 Kommentarer

  • Mållgan skriver:

   Nejdå, eftersom de som ”strider” för en viss diet endast är motiverade av diverse ekonomiska och privata motiv, så har de i de allra flesta fall inget som helst intresse att ta till sig vetenskapliga argument. Dietkritikerna liknar i det avseendet andra grupper i samhället, som t ex klimatkritiker, evolutionskritiker vargkritiker etc. Frågorna drivs oftast av någon som inte har någon vetenskaplig utbildning, och de enda vetenskapliga kopplingar de gör, är att subjektivt välja ut data som stödjer deras uppfattning.

  • Andreas Larsson skriver:

   Ledsen Carl, men dietkriget lär fortsätta. Om man läser undersökningen (vilket t ex kostdoktorn gjort: http://www.kostdoktorn.se/lika-dieter-lika-bra) så ser man ganska snabbt att man inte varit i närheten av LCHF.

   ”Alla dieterna i dagens studie hade nämligen minst 35% kolhydrater.”

   Äpplen och russin (se grafik i DN) hör absolut INTE till den diet som fungerar bäst för det stora flertalet för viktminskning, dvs LCHF. Om 10 år är vi alla överens om detta.

   Studien är rent av amatörmässig, då man helt tycks ha missat poängen med hög-fet-dieter, nämnligen undvik insulin!

  • […] 1,2. Carls konsumentblogg. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om forskning, mat, LCHF, dieter, bantning, vikt, […]

  • Jonas skriver:

   Läser man forskningen litet närmare framkommer bland annat att även de som “beordrades” att äta mer fett faktiskt åt MINDRE fett och MER kolhydrater än de gjorde innan studien påbörjades (inte ett skämt, läs tabellerna själv och se!).

   De följde alltså inte råden särskilt väl. Alla åt i princip som vanligt, fast litet mindre. Och de gick först ned några kilo, och sen upp ett par kilo igen. Precis som tusentals viktväktare världen över.

   Den huvudsakliga lärdomen man kan dra är att det är svårt att följa dieter, ens med rådgivning och gruppterapi. De kanske borde jobba på att få folk at följa dieter nästa gång de gör en studie?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.