Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nollränta på kontot ger bankerna miljarder
 • Bankerna har uppfostrat oss till att göra jobbet själva via Internet, betala dyrt för det och inte förvänta oss någon ränta på lönekontot. Just det sistnämnda, nollräntan, ger bankerna klirr i kassan. Om du läser en banks årsredovisning hittar du förtjänsten under posten räntenetto, vad banken tjänar på att låna ut våra pengar.

  Räntenettot genereras inte bara av lönekontonas nollränta, men dess andel går att beräkna. I en artikel har DN beräknat förtjänsten för Swedbank, den är 1,6 miljarder kronor.

  Nollräntan etablerades i spåren av bankkrisen i början av 90-talet. Nu är det definitivt ingen bankkris. Under förra året gjorde storbankerna en sammanlagd vinst på 82 miljarder kronor. Det kanske är dags för bankerna att betala tillbaka till kunderna?

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:25

 • 6 Kommentarer

  • Lars skriver:

   Förstår frustrationen men konsumenterna har ett eget val, det är bara att byta om man inte är nöjd.

   Sätt in era pengar på ICA-matvaru-banken men kom sen inte till de riktiga bankerna och säg att ni vill ha en check i utländsk valuta eller få aktieråd eller ha en postväxel. Då passar det!

   Förstå att lönekonto = transaktionskonto = där ska man inte spara sina pengar! Det finns tusen alternativ om man vill ha bättre ränta i andra sparkonton och andra sparformer.

   Men i Jante-Sverige är det ju fult att tjäna pengar…

  • Kenneth skriver:

   ”fult att tjäna pengar” = skitsnack! Här handlar det om taskiga oligopolförhållanden på en för trög marknad.

   Jag gick ner till Nordea och sa: ”jag vill avsluta allt som kostar pengar” … sen har jag fin ränta på Skandiabanken (funderar på ICA nu) men har kvar mina konton på roffar-bankerna Nordea o Swedbank så jag kan utnyttja dem vid behov.

   Får du skit av dom ge skit tillbaka => byt bort storbankerna!!!

  • petra li skriver:

   Jag tänker att räntan är väl inte så noga, det är värre med alla avgifter. Om de tjänar pengar på att inte ge någon ränta så kan de rimligen minska på avgifterna. Det är fullkomligt horribelt att det ska kosta 40 kronor eller vad det är att betala en bank-räkning. Snart kostar det att sätta in pengar också – jo, det gör det redan – om man vill sätta in på en annan bank än den kedja man är på… Det är inte klokt… Man är ju helt beroende av att ha ett bank-konto, och så har de mage att göra grova vinster på det… Suck.

   En lite bakvänd historia om ränta, förresten. Jag är medlem i JAK, en räntefri medlemsbank (som inte har lönekonto). JAKs största inkomst är ränta – från andra banker, för att överskottet – det som inte lånas ut – måste placeras någonstans. Lite bakvänt, men humoristiskt också… Det håller ju iallafall medlemsavgiften nere, för JAK är inte vinst-drivet…

  • […] de vanliga affärsbankerna erbjuder skamligt låga inlåningsräntor, trots rekordvinster, är knappast någon hemlighet. Nu har Svd:s ekonomisajt E24 tagit en titt på […]

  • markus skriver:

   > JAKs största inkomst är ränta – från andra banker

   Det stämmer inte. Intäkterna från låneavgifterna var för år 2005, 12,7 Mkr och avkastning på likvida medel var 1,8 Mkr dvs ungefär en sjundedel.

  • […] har tidigare bloggat om bankernas usla inlåningsräntor. Nu kommer beskedet att Konsumenternas bank- och finansbyrå har en sökfunktion där du kan söka […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.