Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Påverkar god spannmålsskörd matpriserna?
  • Under de senaste åren har matpriserna ökat med hänvisning till höga spannmålspriser, framför allt för vete. Men nu kan priserna pressas nedåt, det är inte bara i Sverige man väntar sig en god spannmålsskörd. Världens vetelager förväntas bli de näst högsta på tio år. Detta enligt en prognos från USA:s jordbruksdepartement, berättar ATL.

    När spannmålspriserna rusade i höjden, för vete ökade de med 40 procent, såg vi snart ökade matpriser som motiverades med höjda spannmålspriser. Kommer vi nu att få se sänkta matpriser?

    Knappast. Jag såg nyligen en utredning från SLU där förändringar i brödpriset bara till en ytterst liten del kunde förklaras av ändrade råvarupriser. Min slutsats var att när prisökningarna i butik motiveras av höjda spannmålspriser är det bara mumbo-jumbo. Dessutom är företag väldigt snabba med att höja priser men väldigt långsamma med att sänka dem.

    Å andra sidan pågår ett priskrig i livsmedelshandeln. Det kanske kan ge effekt.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:07

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.