Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tungmetaller i fler barnmat-produkter
 • barnmat2Nyligen testade Testfakta barnmatsprodukter och fann spår av tungmetaller i de flesta. Nu kommer en större undersökning från Livsmedelsverket (SLV) som också visar halter av tungmetaller i många barnmats-produkter. Undersökningen refereras av TT och har gett upphov till ett Eko-inslag.

  Livsmedelsverket har analyserat 92 olika livsmedel för barn: modersmjölksersättning, gröt, välling och livsmedel för speciella medicinska ändamål (modersmjölksersättning, sondnäring och kosttillägg avsedda för sjuka barn). Även vegetabiliska drycker som används som alternativ till mjölk ingår i undersökningen. Förutom arsenik, bly och kadmium har mineralerna järn, koppar och mangan analyserats. Det skriver verket i sitt pressmeddelande.

  Precis som i Testfaktas undersökning har SLv inte hittat produkter som innehåller halter över de gällande gränsvärdena, men dessa håller på att uppdateras. Exempelvis finns för närvarande inget gränsvärde för barn när det gäller arsenik.

  Men SLV har hittat arsenik i alla produkter som innehåller ris – gröt, välling och risdrycker. Många produkter innehöll låga halter bly, men det är viktigt att halterna sänks ytterligare, enligt SLV.

  Även SLV poängterar vikten av en varierad kost för barnen.

  – Liksom andra studier visar våra resultat att det finns skadliga ämnen i barnmat. Vi råder därför föräldrar att variera barnens mat, det vill säga att ge olika sorters mat, och att variera mellan olika märken. På det sättet minskar risken att fastna för en produkt som har högre halter av någon metall, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på SLV, i pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 14:59

 • En Kommentar

  • Kemist skriver:

   Allt finns överallt. Är dessa larm realistiska eller beror de på att man kan analysera väldigt små mängder?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.