Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fortfarande tungmetaller i barnmaten
 • Trots ett larm för några år sedan finns det fortfarande spår av tungmetaller i barnmaten. Det visar Testfaktas analys av 14 olika gröt- och vällingsorter. Testfaktas artikel publiceras också i HD, DN har en egen artikel, Ekot ett inslag och analysen uppmärksammas också av TT.

  Av fjorton testade barnprodukter är det endast en som inte visar några spår av arsenik, bly eller kadmium. Ingen av produkter hamnade dock över de tillåtna gränsvärdena.

  Det är tidigare känt att höga halter av bly kan ge dummare barn. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har ett gränsvärde för bly som gäller för barn, men det saknas för arsenik och kadmium. Men gränsvärdena ses just nu över.

  Testfakta ger ändå varningsflagg för vällingen från EnaGo, som innehåller bly och några av Sempers produkter ett högt intag av arsenik.

  För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivå som kan ge intelligenspåverkan.

  Enligt Ekot har EnaGo stoppat produktionen av de här produkterna och ska se över recepten.

  – Sådana har värden vill vi självfallet inte ha, säger Kristina Kallur, EnaGos vd, till Ekot.

  Jag noterar att Testfaktas varningsflagg gäller om barnet ideligen äter av de flaggade produkterna. Om barnet får en mer varierad kost överskrids inga gränsvärden.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 16:04

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.