Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Äldersdiskriminering hos kreditgivare
  • Privatekonomi 21.08.2008

    Jag har tidigare bloggat om hur GE Moneybank vägrade en 81-åring en köp med räntefri kredit. Banken har en åldersgräns på 75 år. Men den verkar ha sjunkit, åtminstone om det gäller kreditkort. Nu berättar SvD:s ekonomisajt E24 om fler fall av åldersdiskriminering.

    Svenska kunder över 75 år får av åldersskäl inte skaffa kreditkort hos amerikanska Citibank, skriver E24. Hos konkurrenten GE Moneybank är gränsen 69 år, medan storbankerna istället gör individuella bedömningar, utan hänsyn till övre åldersgränser.

    -För att ha ett kreditkort hos oss måste du vara mellan 20 och 75 år, säger Hampus Stenberg, informationschef på Citibank.

    -Ålder är en faktor som vi tittar på, precis som man tittar på eventuella betalningsanmärkningar och fast inkomst. För oss är det här en normal riskbedömning, säger han till E24.

    En rundringning till de svenska storbankerna tyder dock på att en sådan ålderskontroll – i den mån den tillämpas kategoriskt – är långt ifrån vanlig.

    GE Moneybank ger inte ut bankens ”rena” kreditkort till kunder över 69 år. Men bolagets Mastercard, som är både betal- och kreditkort, har en övre åldersgräns på 80 år. Orsaken bakom är bolagets riskbedömningskriterier, menar bolagets presschef Tina Grandell, grundar sig i erfarenhet.

    -Ålder har av erfarenhet en betydelse, annars skulle vi inte ha sådana här kriterier. Det har varit en större del i de övre åldrarna där man ser att folk har haft svårt att betala tillbaka, säger Tina Grandell till E24.

    Jag har svårt att förstå varför inte en vanlig kreditprövning räcker, oavsett hög ålder. Vad är de rädda för, att vänta några månader på bouppteckning? Tur att jag inte har några krediter hos vare sig Citibank eller GE Moneybank, då skulle jag nästan känna mig tvungen att säga upp dem. Åldersdiskriminering stinker!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:30

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.