Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nyliberaler – den ekonomiska debattens clowner?
 • Ekonomi, Krönikor, Politik 08.11.2008

  När jag går på cirkus tycker jag det är kul med clowner. De vänder på verkligheten och gör det fullständigt oväntade. Sen går de ner på ena knäet, sträcker ut armarna och ropar – Hepp!

  Jag får en känsla av clowntrick när jag betraktar nyliberalernas konster. Under de senaste veckorna har jag hört både Johan Norberg, och Johnny Munkhammar i radions P1 hävda att bankkrisen i USA berodde på för många regleringar för bankerna, inte för få – Hepp.

  Det är samma Norberg som bland annat arbetar för Timbro och på sin blogg skriver ”Iceland has one of the most successful and one of the freest economies in the world” – Hepp. Hur det gått för den isländska ekonomin vet vi ju.

  Även Timbros Munkhammar har varit i farten tidigare. Under sköterskestrejken hävdade han, i radioprogrammet Studio1, att det enda sättet att höja kvinnolönerna i vården var att privatisera och konkurrensutsätta vården – Hepp. Att handel och restauranger är kvinnodominerade och privata, har stenhård konkurrens och låga löner, glömde han visst bort.

  Ibland undrar jag om inte Svenskt näringsliv finansierar Timbro för att ha något att skratta åt.

  Jag ska inte trötta er med fler exempel på konster. Det kanske rent av är att sparka på några som redan ligger. Den nyliberala tankebröten har kört i diket – förhoppningsvis tar den sig aldrig upp. Det är bara synd att vi andra ska få lida för tankevurporna.

  Inlägget är pingat till Intressant.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:30

 • 2 Kommentarer

  • Island har en väldigt fri ekonomi. De tillhör topp 10% i världen när de gäller att ha en marknadsliberal ekonomi. Däremot kör de, liksom hela övriga världen, med centralplanerade räntor. Statlig konstlade räntor skapar en osund kreditexpansion. Det kan se ut som tillväxt, men det är bara luft och det är det vi nu ser rättas till. Om du vill fördjupa dig mera exakt hur det går till kan du kolla in den här Power-point-presentation.
   http://www.auburn.edu/~garriro/cbm2006.ppt
   Att just Island drabbades så hårt och så fort beror på att de är ett så litet land och en relativt stor del av deras ekonomi är inom finansiella tjänster. Exempel, ca 75% av värdet av den isländska börsen utgjordes av endast tre banker.

   Du skriver sen ”att handel och restauranger är kvinnodominerade och privata, har stenhård konkurrens och låga löner, glömde han visst bort”. Du kan inte jämföra en högskoleutbildad sjuksköterska med mångårig erfarenhet med en servitris eller någon som sitter i kassan på ICA. Att lönerna är relativt låga inom restaurang/handel är för det inte är lika kvalificerat arbete. Titta på lönerna i USA, där en relativt stor del av sjukvården är privat. En sjuksköterska tjänar 40000-50000 kr i månaden. Det är mer än dubbelt av vad ett kassabiträde tjänar.

   Sjuksköterskerna har allt att tjäna på en privatisering. Då kan de gå till en annan arbetsgivare. Som det är nu behöver arbetsgivaren inte konkurrera om arbetskraften.

  • […] utnämnde tidigare de tokliberala debattörerna till politikens clowner. De brukar dyka upp med olika […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.