Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Clownerna dyker upp igen!
  • Politik, Skatter 12.01.2011

    clowner Jag utnämnde tidigare de tokliberala debattörerna till politikens clowner. De brukar dyka upp med olika mellanrum, lika dogmatiska och flexibla som en företrädare för Nordkoreas regim. Verkligheten platsar inte på deras del av spelplanen, bara drömmarna.

    Nu dyker de upp igen, på debattplats i SvD. Sverige bör snarast byta ut det lapptäcksliknanade skattesystem vi idag har och istället införa plattskatt. Ett skattesystem ska vara förståligt och överblickbart, vilket det inte är idag. Det skriver de nyliberala debattörerna Camilla Lindberg och Jan Rejdnell.

    Sverige bör alltså följa de framgångsrika ekonomierna Lettland och Litauen, måste debattörerna mena. De glömmer alltså hur framgångsrika ekonomier med platt skatt visat sig vara. Eller som clowner brukar säga – Hepp!

    De riskerar ju annars att gå samma öde som tokliberalen Johan Norberg. Innan kraschen skrev han om Island: ” Iceland has one of the most successful and one of the freest economies in the world”.

    Hepp!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 20:47

  • 3 Kommentarer

    • spectre skriver:

      Men det Johan Norberg sa var ju inte mindre sant bara för att den gick åt helvete?

    • Werner skriver:

      Vad säger du om Hong Kong då? Från kåkstad på 50-talet till världsmetropol på 80-talet. (Enl. ekonomiska historiker så var plattskatten den ena av de två avgörande faktorer för detta — den andra var ett fungerande rättsystem, att kontrakt kunde forceras i domstol).

      Dvs ett skattesystem är bara så bra som det övriga klimatet det administreras i.

      Andra asitiska tigerekonomier (tex Taiwan) har något liknande plattskatt med, med god framgång. Ett myller av företag!

      Man kanske tvekar starta eget i Sverige om man måste räkna med att 50%+ går till staten och att skatt- och momsplanerandet är ett nödvändigt ont. Men om skatten är no-nonsense 6% (inget moms o tjafs), så får man nog bättre fart på småföretagandet!

    • Daniel Westman skriver:

      Dessa clowner som du kallar dem är snarare de som lever i verkligheten, och *baserar sin politik* på verkligheten. Det är snarare resten av den politiska sfären som lever i en bubbla, helt avskärmade från verkligheten och konsekvenserna av sina beslut.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.