Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Skobranschen dålig på etik och miljö
  • Klädbranschen har flera gånger stått i fokus när etik och miljö granskats. Nu är det dags för skobranschen att granskas. Det är organisationen Rena kläder som lagt fram en rapport, som också refereras i GP.

    Rapporten visar att det finns minst lika mycket att kritisera där, skriver GP. Sex av de största aktörerna på den svenska marknaden ingår i granskningen. De är Eurosko, Vagabond, Nilson Group, ANWR, Scorett och Ecco.

    Undersökningen rapporterar om barnarbete, löner som inte går att leva på, extremt långa arbetsdagar, trakasserier och kränkningar av rätten att organisera sig fackligt.

    – Jämfört med många klädföretag ligger skoföretagen efter när det gäller etik och miljö, säger Malin Eriksson på Nätverket Rena Kläder.

    De kemikalier som används vid skotillverkningen utgör också en fara både för miljön och för dem som tillverkar skorna.

    Stark kritik riktas i rapporten mot att företagen inte kontrollerar att de krav de ställer verkligen efterlevs. Scorett, Vagabond och Eurosko gör inga kontroller av arbetsvillkor och miljö på leverantörsfabrikerna. Nilson Group gör egna inspektioner men kontrollerar inte arbetstider och lönder. Ecco gör inga oanmälda inspektioner och träffar inte arbetare utanför arbetsplatsen, sammanfattar GP.

    För mig verkar det obegripligt att inte skoföretagen insett att de har samma problem som klädföretagen, och agerat därefter. Det borde ha skett för länge sedan.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:34

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.