Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » AMF kan tvingas sänka pensioner
 • Aktier & Fonder, Pension 19.01.2009

  Nyligen bloggade jag om hur finanskrisen kan slå mot pensionerna. Nu kommer fler nyheter i samma riktning. DN berättar att allt pekar på att AMF Pension för första gången tvingas ta tillbaka en del av återbäringsräntan från spararna. För dem som gått i pension innebär det att månadsutbetalningarna sänks.

  – Risken att vi måste göra ett återtag är extremt stor, säger AMF:s vd Ingrid Bonde.

  AMF Pension har aldrig tidigare tagit tillbaka pengar som bolaget redan fördelat bland sina sparare. Men nu är risken påtaglig.

  I så fall berörs alla som har en traditionell pensionsförsäkring hos AMF Pension, ungefär en miljon sparare. Återtaget gäller alltså både privat pensionssparande och avtalspensioner. Den statliga pensionen påverkas däremot inte.

  Pensionsbolagen är hårt pressade av den långvariga nedgången på världens börser. Det krävs därför en börsrusning av sällan skådat slag fram till den 1 februari för att AMF Pension inte ska behöva göra ett återtag, skriver DN.

  Även SvD och Sydsvenskan har en artikel om den hotande sänkningen.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:34

 • 4 Kommentarer

  • Lillemor Ohlsson skriver:

   Betr. återtagandet av pensionshöjningen och sänkt återbäringsränta!

   Högern förnekar sig aldrig. Varje gång högern kommer till makten drabbas de små och fattiga, sjuka, arbetslösa, pensionärer. Anledningen skylls alltid på världsekonomin. Märkligt då att de som redan har alltid får mera. För dem gäller aldrig lågkonjunkturer och arbetslöshet. Volvochefen till exempel, han behöver väl inte bli lottslös trots att Volvo kört i diket.

   Numera skylls på den globala lågkonjunkturen, under tidigare århundraden då adeln och kungahusen styrde skylldes nöden på krigen.

   Lillemor Ohlsson

  • Peter Ingestad skriver:

   Pensionerna har gjorts till spel och dobbel, och så går det som det går.

  • Gary skriver:

   Vi ser fram emot detta. Min pension har redan sjunkit 30% på ett år eftersom jag bor i ett Euro-land och den svenska kronan börjar likna en banan-valuta. Håhåjaja…

  • Joakim skriver:

   Den viktiga E-nummer debatten fortsätter…

   Välkommen!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.