Pensionsbolaget SPP kommer inte att räkna upp pensionen för 40.000 pensionärer – trots fjolårets inflationschock. Bolaget har inte råd, läser jag i DN.
SPP:s åtgärd berör de pensionärer som i sina avtal har så kallade förmånsbestämda pensioner. Dessa ska värdesäkras, det vill säga de ska höjas med inflationen, mätt som konsumentprisindex (KPI).
Finanskrisen har under 2008 slagit mot tillgångarnas värde, men samtidigt har KPI stigit kraftigt. Eftersom tillgångarna gröpts ur kan inte SPP höja pensionerna i takt med KPI.
När SPP ombildades till ett vinstutdelande aktiebolag fattades beslutet att bolaget inte skulle ha en buffert för de förmånsbestämda pensionerna, skriver DN.
Det är ett nattsvart bokslut som de fyra AP-fondsdirektörererna just nu är på väg att sammanställa, berättar SvD. Först om någon månad kommer de att redovisa resultatet. Men att 2008 blir rekorddåligt för de statliga pensionsfonderna står utom allt tvivel efter börskrascherna världen över.
Redan halvårsresultaten var dystra. Alla fyra fonder gjorde stora förluster – totalt minus 75 miljarder kronor.
Sämst gick det för Andra AP-fonden i Göteborg med vd Eva Halvarsson. Hon redovisade ilsket röda siffror, minus 21 miljarder kronor, efter bara sex månader. Men då hade den verkliga krisen och det riktiga raset på världens börser inte ens inletts. Den kom under oktober då börsen under några kaotiska veckor föll över 20 procent. Det kommer att svida i AP-fondernas bokslut, på samma sätt som det har svidit för alla andra som har placerat i akter.
Fonderna hade för ett år sedan 879 miljarder kronor i totalt fondkapital. 150-200 miljarder av den förmögenheten är nu utraderad. Det är omkring 20 procent av kapitalet.
Merparten av AP-fondernas kapital är investerade i aktier, 55-65 procent av tillgångarna. Första-, Andra- och Fjärde AP fonden har en aktieandel på drygt 60 procent. Tredje AP-fonden något lägre, 56 procent. Taket för andelen aktier är 70 procent.
Förutom aktier är pensionspengarna huvudsakligen placerade i räntebärande papper och i fastigheter. Reglerna säger att minst 30 procent av kapitalet måste vara placerade i räntepapper.
Diversifieringen gör att AP-fondernas ras ändå inte är i närheten av börsens. Stockholmsbörsen backade med 42 procent förra året. AP-fondernas avkastning kommer att ligga kring minus 20 procent, enligt SvD.
Andra bloggar om: Pension, Finanskris, Fonder, AP-fonder, Avkastning, Aktier
[…] bloggade jag om hur finanskrisen kan slå mot pensionerna. Nu kommer fler nyheter i samma riktning. DN berättar […]
Är intresserad av om någon har kvar materialet från Handelsbanken/SPP:s ombildning till vinstdrivande bolag där man uppenbarligen smugit in ett borttagande av de förmånsbestämda pensionerna.
Det är dags för en grupptalan mot Handelsbanken/spp i detta ärende!