Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Varför fungerar inte försäkringskassan?
 • På DN debatt publiceras resultatet av en undersökning som fackförbundet ST låtit göra bland kassans anställda.

  Stora neddragningar flera år i rad, nya datasystem, omorganisationer och ständigt nya regler som de anställda måste lära sig gör situationen pressad och att man inte kan leva upp till sitt uppdrag enligt 39 procent i ST:s undersökning. Och den stora omorganisationen under 2008 menar en majoritet av de yngre anställda bara har gjort situationen värre, sammanfattar Ekot.

  En stor del av problemen får nog försäkringskassans ledning ta på sig. Det gäller framför allt omorganisationen och de misslyckade IT-satsningarna.

  Men huvudproblemet ligger hos alliansregeringen och deras inställning – att vi är ett folk av fuskare och smitare.

  I samband med makttillträdet tillsatte alliansregeringen en snabbutredning där olika myndigheter ombads gissa(!) hur stort bidragsfusket var. Det sammanräknade resultatet var förfärande, 10 miljarder, och regeringen gjorde stort nummer av det.

  Näringslivet applåderade, ”95 procent av svenskarna kringgår välfärdssystemen” skrev de på DN debatt, grundat på helt egna definitioner.

  Regeringen bestämde att fuskarna skulle jagas, och reglerna stramas åt. Man föreslog bland annat att vab-lediga föräldrar skulle ha intyg från förskolan som visade att barnen inte varit där. En ny myndighet föreslogs för att förhindra fusk.

  Att det, vid en närmare granskning, visade sig att fusket var överdrivet höll de tyst om. Det visade sig till exempel att det omfattande vab-fusket i stället var ett underutnyttjande. Och en närmare granskning av de ”skenande” bidragskostnaderna visade att de låg still, eller minska, som andel av BNP.

  Men regeringen tutar och kör. På kort tid har de drivit igenom flera ”reformer” av sjukförsäkringen. Svårt sjuka människor har blivit av med, eller fått minskad sjukpenning. Oklara regler gör handläggningen godtycklig.

  Huvudansvaret för en icke fungerande försäkringskassa ligger hos regeringen. Deras inställning till svenska folket, som fuskare och smitare, kommer att få konsekvenser, för regeringen och oss andra. När du får vänta på din sjuk- eller föräldrapenning, tänk på regeringen!

  Uppdatering: DN har en artikel som följer upp debattartikeln och en intervju med ansvarig minister.

  Inlägget är pingat till Intressant.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:53

 • 4 Kommentarer

  • Anders skriver:

   Sluta snacka skit din kommunist. Sossar är notoriska egoister och fuskare. Offentliga system kommer aldrig att fungera. Dom drar till sig idioter (sossar) som skit drar till sig flugor. Hur kan man vara så in i h-e dum i huvudet att man tror att allt blir bra bara försäkringskassan får mer pengar???

  • Carl skriver:

   Anders: Det är skönt att det finns personer som ser sanningen med lika klara ögon som du! Och med en väl underbyggd argumentation! /Carl

  • petter skriver:

   Det är faktiskt förjävligt! Om man vill effektivisera en organisation så måste oftast först ÖKA anslagen, för att genomföra den. Nya IT-system(utveckling, fixa buggar, inlärning…), rutiner, och omorganisation(flytta till nytt kontor…) kostar pengar! Det inser alla som jobbar eller har jobbat någon gång i sitt liv, men tydligen inte den sittande regeringen.

  • Klas skriver:

   Att se efter fusk och missutnyttjande är ju självklart ett måste.
   Men man måste också fundera över hur mycket det får kosta – nytta vs. kostnad.

   Ta som exempel ”shop & go” och sådana system som stormarknaderna har när man skannar varor själv. I början är det täta kontroller som sedan glesas ur när man har visat sin ärlighet. Sedan blir det stickprover bara efter det – det har affärerna räknat på och kommit fram till att det räcker.

   De flesta är ju ärliga – men ju lättaer fusket är ju fler kommer förstås att utnyttja det – så är det också…

   Lagom nivå till lagom kostnad, och naturligtvis med minsta rimliga krångel !

   /K

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.