Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bibliotek nyttiga – inte bara för bokmalar
 • BoktraveAtt jag tillhör de offentliga, och avgiftsfria, bibliotekens vänner borde ha framgått tidigare. Nu kommer en ny rapport som ger oss mar vatten på vår kvarn. Bibliotekens betydelse för bland annat turism och handel framgår i den forskningsöversikt som presenterades av Svensk Biblioteksförening under Almedalsveckan.

  När till exempel biblioteket i Dorset, Storbritannien, flyttade till köpcentret ökade köpcentrets omsättning med 8-10 procent. När Seattle i USA fick ett nytt och arkitektoniskt nyskapande stadsbibliotek 2004 blev det en besöksmagnet som lockade 110 000 nya besökare till staden. Restauranger och butiker i närheten fick ett ekonomiskt uppsving. Sammanlagt ledde det nya biblioteket till att utifrån tillresande besökare spenderade sex miljoner dollar mer per år jämfört med tidigare.

  Två exempel på studier som tas upp i rapportern kommer från London och Oslo. Forskare undersökte för tre år sedan värdet av verksamheten vid Storbritanniens nationalbibliotek British Library. Detta jämfördes sedan med kostnaderna. Forskningen visade att för varje pund som British Library får i offentliga bidrag genereras 4.40 pund till den brittiska ekonomin. Kostnads-nyttokvoten är således 4,4 mot 1. Svanhild Aabø har utfört den enda nordiska studie som finns inom området. Hon frågade norrmännen om deras värdering av biblioteken och kunde visa att biblioteken har ett värde som är fyra gånger så stort som vad de kostar.

  – Biblioteken är värdefulla! Biblioteken är av ovärderlig betydelse för yttrandefrihet, information och en jämlik tillgång till kunskap. Nu kan vi dessutom visa att de är samhällsekonomsikt lönsamma, säger Britta Lejon, ordförande i Svensk Biblioteksförening i en kommentar.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 5:48

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.