Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Grisar skållades levande i svenska slakterier
  • Fyra svenska storskaliga slakterier hade så allvarliga brister i sina rutiner att grisar blev skållade levande förra året, avslöjar Ekot. Det visar en granskning av dokument från Livsmedelsverket. Även TT har en artikel om Ekots avslöjande.

    En anledning kan vara att stressen på slakterierna ökat efter att man ökat produktionen sedan flera slakterier lagts ned.

    Det var i slutet på juni som en gris började röra på sig och låta i skållkaret här på Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Slaktarna hade missat att avliva grisen.

    Slakteriet ägs av Scan tillsammans med entrepenören Michael Hugosson som också är slakteriets vd.

    – Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson.

    Men trots en skarpt tillsägelse från Livsmedelsverkets veterinär Christer Lindberg ändrades inte rutinerna och redan nästa vecka upptäckte han att ännu en gris hamnat levande i skållkaret.

    Ekots granskning visar att liknade incidenter även inträffat på tre andra slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla helt eller delvis ägda av Scan. På två av dem, i Rättvik och Kristianstad skedde olyckorna strax efter att det att produktionen ökades, precis som i Luleå.

    – När det gäller ökad effektivitet på våra slakterier så får det aldrig innebära en försämrad djuromsorg. Det är jätteviktigt, säger Margaretha Thorgren, informationsdirektör på Scan till Ekot.

    Det trista är att det inte är första gången. Liknande avslöjanden kom för några år sedan. Då lovade branschen bot och bättring.

    Sådana här missförhållanden kan alltså bero på den ökade effektiviseringen av slakterierna. Scan har lagt ner mindre slakterier i massor. Det medför inte bara risk för missförhållanden, det innebär att djur och kött också transporteras långa vägar. Men det är räknenissarna som regerar, även inom Scan.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:22

  • 3 Kommentarer

    • Kurt skriver:

      Om du är köttkonsument så borde du väl veta att slakteriet slarvat med stickning och avblodning, inte bedövning.

    • Lillemor Ohlsson skriver:

      Scan har tidigare varit i blåsväder beträffande sin djurhantering. Naturligtvis ska de ansvariga ställas till svars. De ska ha kännbara straff för djurplågeriet och de som utfört hanteringen bör naturligtvis omedelbart sparkas. Ökad koll av veterinärer vid slakterierna är ett måste.

      Som alltid skyller räknenissarna på effektiviseringen. Höj då priserna på köttvaror! Jag är fullt övertygad om att konsumenterna gärna betalar mer för köttvaror som kommer från djur som avlivats på ett humant sätt. Var misstänksam mot köttvaror som säljs alltför billigt! Vi med tunna plånböcker får väl avstå då och då. Det finns andra alternativ.

      Bojkotta Scans produkter i butikerna! Och som sagt var! Skicka dom som verkställt hanteringen raka vägen tillbaka till de helveteshål de kommer ifrån.

      insänt av
      Lillemor Ohlsson
      Västervik

    • Carl skriver:

      Kurt: Du har naturligtvis rätt, och jag insåg också misstaget i Ekots text. Men jag missade att ta bort det stycket när jag redigerade Ekots text. Nu är dett rättat, tack!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.