Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vem vinner på pensionslotteriet?
  • Pension, Privatekonomi 22.03.2009

    När det nya pensionssystemet först presenterades var min första reaktion – vilken hit för fondmäklarna och näringslivet! Nya friska pengar att spela med! Jag har skrivit det förut, vi är tvungna att spela på börsen med våra pensionspengar.

    Bankerna är de enda vinnarna på premiepensionssystemet, skriver TT och publiceras i flera tidningar. Trots dålig förvaltning har fondbolagen hämtat hem runt åtta miljarder kronor sedan starten.

    Hushållens PPM-besparingar har i snitt krympt med 0,8 procent årligen sedan de första inbetalningarna gjordes 1995. Som jämförelse har avkastningen i det allmänna inkomstpensionssystemet, som pengarna annars hade legat i, varit plus 3,5 procent årligen.

    Totalt har svenskarna pumpat in 264 miljarder kronor i systemet. Värdet vid senaste årsskiftet låg på 231 miljarder kronor, alltså ett minus på 33 miljarder kronor.

    Förklaringen till minussiffrorna är förstås de gigantiska börsrasen det senaste dryga året, men även den usla inledningen på 2000-talet gröpte hål i besparingarna.

    Men att börsen faller och kapitalet krymper bryr sig inte fondförvaltarna om. De plockar ut miljarder i avgifter från spararnas konton i alla fall. Bara i fjol uppgick fondernas avgifter till cirka 2,6 miljarder kronor. Men efter det att PPM tvingat fram rabatter måste fonderna betala tillbaka 1,2 miljarder till spararna som återförs året därpå. Ovanpå det tar PPM ut avgifter på drygt 400 miljoner kronor per år för att täcka sin verksamhet.

    Summa avgifter i fjol blev 1,8 miljarder kronor. Under 2006 och 2007 var motsvarande avgifter lite drygt 1,9 miljarder respektive 1,7 miljarder kronor, och sedan starten 2000 över tio miljarder kronor, varav bankerna har kammat hem runt åtta miljarder, enligt TT:s beräkningar.

    Det är de nuvarande regeringspartierna och Socialdemokraterna som står bakom det nuvarande pensionssystemet. Är de stolta? Tycker de fortfarande att vi ska delta i ett lotteri, och betala direktörernas bonusar, med våra pensionspengar?

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 16:50

  • 7 Kommentarer

    • Emil skriver:

      Synd att man dömer ut PPM. Istället borde man döma ut passiva
      okunniga sparare. Detta system är gjort för att var och en skall själv ha möjlighet påverka sin pension. Och det är ganska enkelt att både behålla värdet på och föröka sina pengar.
      Man kan ju fråga sig hur mycket avgifter AMF har betalat till banker och andra. Tiofalt? Föe inte alls längesedan låg PPM på plus, men då fanns inte Östros på banan.

    • Urban skriver:

      Rätt så korkat sagt det där Emil. Det är faktiskt så att de flesta av oss inte är intresserade att leka finansvalpar med vår egen pension.
      Sitta och lägga ned tid på att följa aktiemarknaden, gå igenom företags bokslut, se vilka trender som kommer gälla framöver. Och försöka förstå att kortsiktighet inom värdepapper är det som gäller.

      Men jag förmodar att du lagar din egen bil själv och inte lämnar in den på verkstaden. Det är ju så enkelt att lära sig.

      I det här fallet med pensionen betalar vi för att få tjänsten utförd på ett bra sätt. Den tjänsten har de inte kunnat leverera på ett fullgott sätt. Då skall de heller inte ha betalt och knappast ha kvar sina arbeten heller. Svårare än så är det inte.

    • Emil skriver:

      Vi är snarare hjärntvättade av den röda maktgalna eliten att inte bry oss om någonting, som kan inverka på deras makt.
      Som tur är finns det vissa, som detta inte har bitit på.
      Vinnarna.

    • Oxxen skriver:

      Instämmer med föregående talare. Majoriteten i det här landet är inte ett dugg intresserad av aktier och fonder.

      Det är svårt att pricka rätt i fonddjungeln när intresse och kunskap saknas.

    • Urban skriver:

      Jo du Emil, att vinnarna är de som pga inkompetens slarvar bort våra pengar men får bra betalt för det är vinnare. Det håller jag med dig om.
      Men de är i stort sätt de enda som är vinnare i det här spelet om vår framtid.

    • Carl skriver:

      Alla: Är det verkligen meningen att vi ska spela med våra pensionspengar? Carl.

    • Urban skriver:

      Nej Carl det skall inte spelas med våra pensionspengar. Men i den hysterin om att göra snabba klipp har utvecklingen gått åt det hållet. Långsiktighet är inget som premieras.

      Och visst är det ett lotteri. Men de enda vinnarna är de som tar betalt för att förvalta våra pengar. Politikerna som bestämde detta kommer ha gått i pension själva, eller ha gått vidare till reträttposter, när effekten av det här systemet slår fullt ut om cirka 20-30 år.
      Då kommer folk upptäckta att de kommer bli fattigpensionärer.

      Och du Emil det här är inte en fråga om röd eller blå politik. De stod båda bakom det hela. En liten pikant detalj är att systemet i princip gäller fullt ut från de som är födda efter 1955/56 alltså försämringen. Den yngsta ledamoten i gruppen som spikade åren är född 54.

      Så de visste vad det skulle innebära.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.