Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tandläkaren för dyr för många
 • Fler än var tionde svensk, 11 procent, har inte gått till tandläkaren det senaste året trots att de egentligen har behövt det. Ungefär hälften uppger att de inte har tyckt att de haft råd, enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är TT som berättar om undersökningen.

  I undersökningen, som genomfördes under 2007, svarade 14 procent att det var minst två år sedan de besökte tandläkare eller tandhygienist. Bland långtidsarbetslösa, förtidspensionerade, utrikes födda och personer mellan 25 och 34 år var det mer än var femte, drygt 20 procent, som inte hade sökt tandvård de senaste två åren, skriver TT.

  Att folk inte har råd att laga sina tänder tycker jag är en av skamfläckarna i Sverige. Stödet för tandvård monterades ned i 90-talskrisens spår. En liten förbättring infördes av regeringen förra året, men det är långt kvar.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 16:54

 • En Kommentar

  • Per Stade skriver:

   Tandvårdsreformen som gjordes 1 juli är inte en liten förbättring. Ersättningen från försäkringskassan till patienter under 65 år var tidigare mer en symbolisk summa.
   Den nya reformen ger ersättning efter behov, inte ålder.
   Reformen är väl genomtänkt av en stor mängd kompetenta utredare. Att sedan genomförandet hade och har sina brister beror mer på problem med Försäkringskassans datorstöd. Men Rom byggdes inte på en dag som bekant. De problem och brister som finns arbetar bl.a. Tandvårds- och LäkemedelsförmånsVerket http://www.tlv.se/tandvard/ och tandvårdens aktörer intensivt på att åtgärda inom de budgetramar, som finns.
   Med den ekonomiska situation, som råder i världen och Sverige idag, kan vi nog inte räkna med att någon regering, oavsett parti, kommer att öka stödet till tandvården.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.