Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tandvårdsreform – tjänar du på den?
 • Tandläkare Den 1 juli träder den nya tandvårdsreformen i kraft. Den som har bra tänder eller riktigt dåliga tjänar på den. Den som behöver enbart mindre behandlingar får däremot betala lite mer. Och pensionärer riskerar att bli de stora förlorarna. Dessutom gäller det att hålla noga koll på tandläkarens prislista. Det visar en genomgång som HD gjort.

  Den som är mellan 20 och 29 år eller över 75 år får 300 kronor om året medan den mellan 30 och 74 får 150 kronor. Bidraget kan sparas i två år, därefter anses det förbrukat. För den som har bra tänder och bara behöver göra undersökningen blir det billigare. För den som gör en vanlig lagning eller rotfyllning som inte kommer upp i 3 000 kronor blir det något dyrare.

  Den andra stora delen i tandvårdsreformen är ett högkostnadsskydd för kostnader över 3 000 kronor inom en tolvmånadersperiod. Mellan 3 000 och 15 000 kronor betalar försäkringskassan 50 procent och av kostnader över 15 000 betalas 85 procent.

  Bidraget betalas ut till alla, oavsett ålder, och det beräknas enligt en referensprislista vilket innebär att om tandläkaren är dyrare får patienten själv betala mellanskillnaden. Är tandläkaren billigare räknas däremot ersättning på det billigare priset. De flesta tandläkare håller dock högre priser, enligt tidningen.

  Det tidigare högkostnadsskyddet på 7 700 kronor för personer över 65 år försvinner. Det innebär att pensionärer riskerar att få betala mer för stora behandlingar.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:51

 • 4 Kommentarer

  • Anna skriver:

   Tror verkligen det kommer bli dyrare – särskillt för dem som sköter sina tänder någorlunda. Man måste tänka på att INGA som helst subventioner som finns idag, kommer att finnas efter 1/7. Idag får personer mellan 20-29 år 106 kr för en undersökning… Efter 1/7 inget (förutom tandvårdschecken)…

   Skulle rekommendera alla som har ”lite” att göra i munnen att gå till tandläkaren innan reformen. Åtminstonne titta över och jämföra hur det kommer bli för just dig…

  • blomman skriver:

   Jag kommer att tjäna på detta. gått på city dental drottning gatan som förstört flera saker i min mun, tog 10månader innan dom till exempel rotfyllde en tand som dom från början sa va nödvändigt, istället tjänade man pengar på denna..Den värk jag haft går inte beskriva och jag föder hellre barn..har skickat in till hsan och anmält dom och kommer skicka in till deras försäkringsbolag för ersättning…city Dental tar absolut inget ansvar när du är missnöjd, dom skiter i att ta kontakt, deras klinik chef Katarina är under all kritikoch inte talaom Mattias som startadestället..ska vinna detta mot dom och anmäla så högt jag kan, sist jag lyssnade för över 2 månader sen hade dom 27 anmälningar på sig….bedrövliga människor som varken lyssnar på det du begär, tar ansvar för det dom har sönderoch mycket mycket mera, livsfarligt ställe och det dummaste jag gjort….oroar mig för dom som går dit med sina barn..

  • […] har i sin tandvårdsreform definierat ett referenspris, ett tak för hur mycket ingreppet ska kosta och också vad patienten […]

  • […] av skamfläckarna i Sverige. Stödet för tandvård monterades ned i 90-talskrisens spår. En liten förbättring infördes av regeringen förra året, men det är långt […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.