Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » A-kassan – Människor går under
 • Den skyhöga arbetslösheten kommer att slå hårt mot många hushåll. Bara drygt hälften av dem som är med i a-kassan har rätt till ersättning över huvud taget. Av dem som får ersättning får många mindre än 80 procent av lönen. Det skriver Maria Crofts i en krönika i DN.

  Regeringen räknar med att arbetslösheten fortsätter att stiga och blir drygt 11 procent och både 2010 och 2011. Det betyder att en halv miljon svenskar kommer att vara utan arbete.

  Det är ingen särskilt djärvt antagande att många av dem som förlorar jobbet får stora problem med sin ekonomi. Det beror på att a-kassan försämrats på flera olika sätt så att allt fler får allt mindre pengar. Det märks bland annat på att allt färre av dem som är medlemmar i en a-kassa har rätt till ersättning.

  En undersökning som tjänstemannafacket TCO gjorde första halvåret 2007 visar att det då bara var 58 procent av medlemmarna skulle få ersättning om de blev arbetslösa. De övriga 42 procenten är hänvisade till att leva på socialbidrag om de blir av med jobbet, enligt DN.

  Den så kallade ”a-kassereformen” tillhör regeringens största fiaskon. Under täckmantel av ”arbetslinjen” drog man in pengar till statskassan för att finansierar skattesänkningar. Det funkade hyfsat så länge högkonjunkturen pågick, och regeringen räknade tydligen med en evig sådan.

  Men idag, när arbetslösheten stiger, innebär ”reformen” bara en massiv misshandel av de arbetslösa, de kan inte piskas till att söka jobb som inte finns. Det blir i stället de hårt pressade kommunerna som får stå för kostnaderna i form av socialbidrag, eller försörjningsstöd som det numera kallas.

  Trots massiv kritik, bland annat från regeringens eget finanspolitiska råd, vägrar regeringen att backa. Finansministern har visserligen gjort en kvarts pudel, men inget ändras. Regeringen borde göra en hel pudel, och backa. Människor går under!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:17

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.