Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Avdrag kan ge dyrare hantverkstjänster
  • Nya skattelättnader riskerar att höja priserna på hantverks- och städjobb. Företagen kan behöva intyg från sina kunder, för att bevisa att de är berättigade till skatteavdrag. Administrationen ökar kraftigt – något som framförallt drabbar de mindre företagen, läser jag i Sydsvenskan.

    I december återinförde regeringen rotavdraget som gäller för renovering, ombyggnad och tillbyggnad av ägda bostäder, skriver tidningen. Det är en skattereduktion på maximalt 100 000 kronor som dras från den slutliga skatten.

    Från den 1 juli i år är det hantverkaren, inte kunden, som ska ansöka om pengarna. Samma regler införs för de företag som utför städning och annat som faller under rubriken ”hushållsnära tjänster”.

    Niklas Brorsson driver Brorssons VVS i Karlshamn med nio anställda:

    – Jag tycker det är för jävligt helt enkelt. Som det känns nu, kommer vi att dubbla timpengen istället. Det finns inget gott av det här för mig som företagare, säger han till tidningen.

    Men andra företagare som Sydsvenskan talat med är mer positiva, trots krånglet.

    I ett brev till finansminister Anders Borg skriver Plåtslageriernas riksförbund, VVS-företagen, Glasbranschföreningen och fackförbundet Byggnads att ”förslaget är så illa utformat att många entreprenörer drar sig för att åta sig dessa uppdrag”. Även Företagarna är kritiska, enligt tidningen.

    Jag har tidigare bloggat om krånglet med ROT-avdraget. Problemet verkar vara att det räknas som hushållsnära tjänst, och ska inordnas under det regelverket. Företagen får överta administrationen och måste kolla att inga maxgränser överskrids.

    Det gick fort när det nya ROT-avdraget gjordes till ett huvudnummer i det krispaket som presenterades i början av december. Troligtvis betecknades avdraget som en hushållsnära tjänst eftersom dessa inte varit någon större succé hittills. Men det blev nog inte riktigt som regeringen tänkt sig. Fort-och-fel-regeringen slog till igen.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:57

  • 2 Kommentarer

    • […] har tidigare bloggat om den förändring i reglerna för ROT-avdrag som föreslogs gälla från halvårsskiftet. Många […]

    • Magnus skriver:

      Sådana här avdrag eller subventioner slår alltid fel. Givetvis höjer nu hantverkarna priserna för att sno till sig detta avdraget, någon ”annan” betalar ju och slutkunden fick inte detta till sin fördel. Man bör avskaffa så många subventioner och avdrag som möjligt och istället börja funderar på varför det är för dyrt att anlita en hantverkare. har de för höga löner? För mycket av deras inkomst går i skatt mm. Sök orsaken till problemet och lös det vid sin rot !!! Tack för mig.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.