Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mobilt bredband får ”rätt” hastighet
 • Jag har flera gånger bloggat om operatörerna ljug om hastigheterna för mobilt bredband. Deras marknadsföring av glädjekalkylerade maxhastigheter har också gett upphov till en mängd klagomål, dessutom har Konsumentverket intresserat sig för frågan. Med kniven mot strupen har nu de större operatörerna enats om nya siffror för hastigheterna.

  Operatörerna Telia, Tele 2, Telenor och 3 har kommit överens om gemensamma riktlinjer vid marknadsföring av hastigheter för mobilt bredband, rapporterar DN och TT.

  Överenskommelsen innebär att operatörerna så snart som möjligt, men senast 1 september i år, kommer att börja använda den nya hastighetsmärkningen, skriver TT.

  För kunden kan hastigheten i de mobila bredbandsnäten variera av en mängd orsaker. Det gäller täckning, hur många andra användare som kopplar upp sig på platsen, om man är inomhus eller utomhus. Hastigheten kan också variera om man är inomhus, sitter vid ett fönster eller i källaren och också på vilka hastigheter terminalen och modemet klarar av.

  Genom att lyfta fram praktiska maxhastigheter blir det också enklare för kunderna att jämföra operatörerna.

  De överenskomna praktiska maxhastigheterna är:
  Teknik – Teoretisk hastighet – Praktisk maxhastighet
  3G – 0,384 Mbit/s – 0,3 Mbit/s
  Turbo 3G – 3,6 Mbit/s – 3 Mbit/s
  Turbo 3G – 7,2 Mbit/s – 6 Mbit/s
  Turbo 3G+ – 14,4 Mbit/s – 10 Mbit/s
  Turbo 3G+ – 21 Mbit/s – 16 Mbit/s

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 14:09

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.