Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Light – full av tillsatser
 • Lightprodukter tillhör ett av mina främsta hatobjekt. De hör inte hemma i köket, såvida inte du måste använda dem av speciella skäl, till exempel om du har diabetes. De smakar inte bra, och har urusla matlagningsegenskaper. Förklaringen är att när man tar bort fett, tar man bort smak och andra egenskaper. I många fall försöker fabrikanterna kompensera detta genom olika tillsatser. Ju mindre fett, desto fler tillsatser. Det visar en granskning som GP konsument har gjort.

  En snabb titt i en matvaruaffär i centrala Göteborg ger fler exempel:

  Kavlis äkta majonnäs i tub innehåller tio ingredienser, varav fyra är tillsatser. Lightvarianten har ersatt oljan och äggulan med vatten och fyra olika förtjockningsmedel ( E 1412, E 1422, E 412, E 415) till sammanlagt femton ingredienser.

  Grädden i Keso är i Keso mini utbytt mot modifierad stärkelse och vasslepermeat.

  Grädden i Arlas crème fraiche är ersatt med mjölk, mjölkprotein, modifierad stärkelse samt stabiliseringsmedlen fruktkärnmjöl (E 410) och pektin (E 440)

  Sockret i Yoggis fruktyoghurt med jordgubbssmak är i lightversionen med jordgubb/citron ersatt med sötningsmedlet aspartam (E 951). Andra tillsatser i produkten är kolhydraten inulin, förtjockningsmedlet citruspektin (E 440) samt citronsyra (E 330).

  Pärsons rökta kalkon saluförs med ”max 3 % fett”. Istället för fett får konsumenten vatten och stabiliseringsmedlen E 451, E 450 och E 407, plus fyra andra tillsatser, enligt GP.

  Själv är jag inte rädd för tillsatser, även om jag undviker till exempel azo-färger. Men jag tycker inte att de ska ersätta naturliga ingredienser, som fett. Det går att laga mat, utan överdrivet kaloriinnehåll, ändå. Om du vill gå ner i vikt, fimpa onödigheter som fikabröd, godis, chips och läsk. Alkohol i alla former innehåller massor med kalorier. Och framför allt, rör dig mer.

  Men det finns faktiskt lightprodukter som har bättre kvalitet än ”originalet”. Det gäller framför allt charkprodukter, som korv. Lightvarianten innehåller mer kött, och mindre konstigheter.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:58

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.