Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Okunnigt om mat?
 • I SvD finns en artikel om en ny bok; ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik” av Mats-Eric Nilsson (Ordfront). Det kanske inte är en ren slump att det puffas för boken i SvD, Nilsson är redaktionschef där.

  Jag ska på en gång säga att jag ännu inte läst boken, men kommer att göra det. Men genom artikeln anar jag en stor okunnighet och generaliseringar á la kvällstidning.

  Nilsson verkar bland annat tro att allt som har E-nummer är framställt i en kemifabrik. Den absoluta majoriteten av alla livsmedelstillsatser har ett naturligt ursprung. De är bara renframställda och eventuellt koncentrerade. Fördelen för livsmedelsindustrin är att de vet exakt vilket resultat de får.

  Ett undantag är de omdebatterade azo-färgämnena. De är rena kemiprodukter och var under många år förbjudna i Sverige, på grund av allergirisken. I samband med EU-inträdet var Sverige tvungen att tillåta dem.

  Jag citerar ur artikeln; ”En engelsk studie, finansierad av det brittiska livsmedelsverket FSA, visar att det kan finnas samband mellan livsmedel med många tillsatser och hyperaktivitet och ADHD hos barn. Resultatet i maj ledde bland annat till att Marks & Spencer tog bort färg- och smakämnena från 4455 varor.”

  Jag hoppas att citatet inte är lyft ur boken. I så fall är det ett exempel på kvällstidningsjournalistik. Jag har bloggat om den undersökning han avser, både i maj, när de preliminära resultaten fick flera livsmedelskedjor, inte bara Marks&Spencer, att ta bort vissa varor från hyllorna, och i september när studien publicerats i the Lancet.

  Det handlar inte heller om ” livsmedel med många tillsatser”. Undersökningen handlade om azo-färgämnen och natriumbensoat, ett konserveringsmedel.

  Sammantaget undrar jag om det är Nilsson eller journalisten som skrivit artikeln som fått mest om bakfoten. Artikeln ger knappast mersmak. Men jag kommer ändå att läsa boken med stort intresse. Jag återkommer i ärendet!

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 17:51

 • 2 Kommentarer

  • frk fÖrster skriver:

   Om det nu verkligen är så det står i boken är risken stor att han förläst sig på propagandan från KMR, dvs scientologernas organisation som gör vad som helst för att ogiltigförklara modern forskning kring ADHD och andra neuropsykiatriska funktionshinder.

   Hittar du inte deras propaganda så hör av dig eller sök på NEWSDESK.

   Ser fram emot fortsättningen!

  • […] har tidigare bloggat om den nya boken ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik” av […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.