Vanliga färgtillsatser och konserveringsmedel i exempelvis godis och läsk kan göra barn hyperaktiva. En godispåse per dag ökar risken för att barn ska utveckla hyperaktivt beteende, visar en ny brittisk studie enligt en artikel i DN.
Resultaten ska publiceras i den medicinska tidskriften the Lancet. Forskarna kan dock inte säga om effekterna beror på färgtillsatserna eller på natriumbensoat – ett mycket vanligt konserveringsmedel som finns i en rad livsmedel.
– Färgämnena finns i begränsad omfattning i Sverige, främst i importerade varor. Det handlar mest om godis och kanske läsk, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör vid Livsmedelsverket till DN.
Azo-färgämnena var tidigare förbjudna i Sverige, då på grund av risken för allergi. Vid EU-inträdet var Sverige tvunget att ta bort förbudet. Som jag berättat tidigare har brittiska livsmedelskedjor beslutat rensa bort produkter med azo-färgämnen ur sina hyllor.
SvD har en TT-artikel om undersökningen. Även Ekot har ett inslag och BBC uppmärksammar undersökningen i en längre artikel.
Uppdatering: Nu har SvD totat ihop en egen artikel om undersökningen. De har också en artikel om krav från Mp om att förbjuda azo-färgämnen.
Andra bloggar om: Barn, Livsmedelstillsatser, ADHD, Hyperaktivitet, Azo-färgämnen, Natriumbensoat, Hälsa
[…] av risken för allergi. Vid EU-inträdet var Sverige tvunget att ta bort förbudet. Nyligen kom en undersökning där forskarna kopplade färgämnena till hyperaktivitet hos barn. De resultaten är ännu inte […]
[…] av risken för allergi. Vid EU-inträdet var Sverige tvunget att ta bort förbudet. Nyligen kom en undersökning där forskarna kopplade färgämnena till hyperaktivitet hos barn. De resultaten är ännu inte […]
[…] om de omdiskuterade azo-färgerna, som används framför allt i godis. För en tid sedan kom en brittisk rapport som knöt azo-färgerna till hyperaktivitet hos […]