Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » En o(M)änslkig politik
  • Nu blir jag uppriktigt sagt förbannad. Det är nog få regeringar, inte ens Göran Perssons, som lyckats genomföra så mycket dumheter som den nuvarande. Inte nog med att man skattemässigt diskriminerar de som man betraktar som tärande – pensionärer, sjuka och arbetslösa – de ska jagas med blåslampa också.

    Det senaste exemplet illustreras i en artikel på DN Debatt. Svårt cancersjuka patienter uppmanas allt oftare att söka heltidsjobb av Försäkringskassan och förlorar sin sjukpenning, enligt cancerläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

    Det här är inget som Försäkringskassan själva hittat på. Regeringen trycker på, alla som inte är döda ska arbeta heltid och söka jobb i hela landet, tycker de. Det kallas arbetslinjen.

    Själv går jag och inbillar mig att alla vuxna människor, med enstaka undantag, inget hellre vill än att arbeta och kunna försörja sig själva. Jag lever i den naiva tron att ett arbete ger bättre ersättning än att leva på socialförsäkringssystemet.

    Men vår regering verkar vara av en annan uppfattning. Genom att dra åt de ekonomiska tumskruvarna kommer pensionärerna att bli i arbetsför ålder, de arbetslösa att tvingas upp från sin behagliga tillvaro på sofflocket och de sjuka att bli friska. Inte ens Jesus kunde åstadkomma allt det.

    Visserligen säger sig Cristina Husmark Pehrsson (M) vilja träffa läkrna bakom debattartikeln. Men det är ofta bra om delvis sjuka kan arbeta menar hon.

    – Finns det möjligtvis arbete som jag lättare skulle kunna arbeta med än det arbete jag har, då kanske det är en hjälp för väldigt många att få hjälp till någon annan typ av arbete. Men så svårt sjuka personer tror jag inte har arbetsförmåga, då ska de heller inte prövas mot hela arbetsmarknaden, säger Cristina Husmark Pehrsson till Ekot.

    Varför driver de då ”arbetslinjen” in absurdum? Eller inser de inte vad de häller på med och fortfarande tror att de ska bli omvalda?

    Uppdatering: Svårt sjuka personer ska inte tvingas ut på arbetsmarknaden. ”Vi månar om den gruppen”, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson senare till DN. I stället ger hon nu Försäkringskassan i uppdrag att se över hur reglerna tillämpas.

    Uppdatering: Även TT refererar debattartikeln.

    Vilka har då utformat regelverket, undrar jag.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 15:27

  • 3 Kommentarer

    • Lars skriver:

      ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.” Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Jag vet bestämt att Sverige har skrivit under detta dokument och väntar bara på att någon pensionärsorganisation ska anmäla Sverige för att man delar in befolkningen i olika grupper med olika rättigheter.

      Det skulle vara intressant att höra hur regeringen försöker slingra sig ut det. Man anser kanske att förklaringen bara gäller i samband med själva födelsen…

    • Johnny skriver:

      ”för att man delar in befolkningen i olika grupper med olika rättigheter”
      Sånt skit bryr vi oss inte om.
      Tänk bara på HMF (lagen om Hets Mot Folkgrupp) som delar in folket i ”de onda” och ”de goda”.
      Försök att ute på stan kalla hustrun til en invandrare ”j-a hora!” framför en PK-polis som aldrig ens tänkt ”apej-el”.
      Själv har vi fått ta emot det, vi tillhör ju den ”onda gruppen”, dvs etniskt svenska.
      Nästan alla lagar går att tillämpa alldeles åt skogen fel, om man bara vill, vilket läkarna i protesten gör.
      Kallas även ”som f-n läser Bibeln”.
      Har träffat läkare som frågat ”hur länge vill du bli sjukskriven?”.
      Är det bra?
      Har vänner som idrottar, (friidrott), och som arbetar hela dagarna. Är ”förtidspensionerade”..
      Säger bara till läkarna, gör om, tänk till och gör rätt.

    • […] en debattartikel i DN slog cancerläkare larm, svårt sjuka människor omfattades av de nya reglerna. Sedan kom den verkliga […]

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.