Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Det stora sjukförsäkringsfiaskot
  • Jag brukar ibland kalla alliansregeringen för fort-och-felregeringen. I ett antal stora fiaskon, till exempel med a-kassan, har de agerat fort, och det har blivit ack så fel. De har haft så bråttom att de inte ens gett sig tid att lyssna på remissinstanser som påpekat att det skulle gå fel.

    Det senaste exemplet på stora fiaskon är sjukförsäkringen. Långtidssjukskrivna skulle utförsäkras från sjukförsäkringen och överföras till arbetsförmedling och a-kassa. Egentligen trädde den nya lagstiftningen i kraft redan vid halvårsskiftet 2008, men det är vid årsskiftet som de första, cirka 17 000 personer, kommer att utförsäkras. De kommer i princip att betraktas som arbetslösa och prövas mot hela arbetsmarknaden, trots sina sjukdomar. I det ursprungliga förslaget var det i stort sett bara döda som undantogs.

    I en debattartikel i DN slog cancerläkare larm, svårt sjuka människor omfattades av de nya reglerna. Sedan kom den verkliga debatten.

    Regeringen tvingades backa. En sjuk ska inte längre prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar om det anses vara ”oskäligt”. Sent omsider hade alliansregeringen insett att lagstiftningen kunde uppfattas som vad den var – omänsklig. Lagstiftningen skulle ”förtydligas”. Regeringen tvingades åter igen lappa i lagstiftning som gått fort, och fel.

    Men åter igen gick det fort. De senaste reglerna ska träda i kraft vid årsskiftet, och fortfarande vet ingen hur de ska tillämpas eller om de fyller sitt syfte annat än att mildra kritiken. Risken är stor att många utförsäkrade står utan försörjning efter årsskiftet.

    Motivet för de nya reglerna var att ge de sjukskrivna ”en ny chans” sade Fredrik Reinfeldt i Ekots lördagsintervju. Men det kan ifrågasättas. I en intervju i SvD gav socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson ett annat besked.

    – Det kommer att resultera i att resurser frigörs och de kan vi använda till att sänka skatten för dem som har låga inkomster, säde hon till SvD.

    Fokus var alltså inte på de sjukskrivna, utan på pengarna. Inte konstigt att regelverket knappast var genomtänkt.

    Tystnaden hos övriga partier i regeringen är också värd att notera. Inte ens den KD-märkta socialministern har uttalat sig. Moderaterna får ta hela smällen av fiaskot. I de senaste opinionsmätningarna har deras väljarstöd minskat kraftigt. Välförtjänt, deras syn på samhällets svaga lämnar allt i övrigt att önska.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 11:13

  • 2 Kommentarer

    • Annelie skriver:

      Fk kassan har alltid behandlat sjuka enskilda idivider men nu tack vare den nya socialförsäkringen så är det kasos. Jag trodde inte lagen var så sjuk som media sa innan fk började bråka med mig. Jag har hemtjänst och rollator och är pga sjukdom sängliggande större delen av dygenet. Ändå ska jag synas under lupp. Ångesten växer. Trots min svåra sjukdom har jag två barn att försörja. Är vi sjuka inget värda längre? Hur ska jag konkurera mot arbetslöheten. Hoppas politikerna blir nöjda nu när de förstör trasiga människors liv ännu mer.

    • […] är fortsatt o(M)änskligt och regeringen borde i stället backa helt och hållet. Jag har tidigare kallat ”reformen” för omänskligt och ett fiasko. Och det gäller […]

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.