Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Himalayasalt – senaste hälsobluffen
  • De som följer min blogg vet hur roat jag betraktar spåmän, medier, new age, försäljare av mirakelapparater och allehanda hokuspokus. Klicka på ämnet ”Skojare & bedragare” i högerspalten så hittar du ett antal exempel.

    Med jämna mellanrum brukar hälsomedel med fantastiska egenskaper dyka upp. Ett exempel är juicen Xango, som påstods kunna förbättra hälsan och bota i stort sett allt.

    Det senaste undermedlet kallas Himalayasalt. Det tillskrivs fantastiska egenskaper av sina förespråkare. Det säljs på nätet och i hälsokostkedjan Life, har förespråkats i Tv3-programmet ”Du blir vad du äter” och uppmärksammats i Svt:s ”Toppform”.

    Saltet sägs vara en form av bergsalt men förespråkarna verkar inte vara överens om vad det består av. En försäljare påstår att en kemisk analys visar att det består av 99,1 procent natriumklorid (koksalt). Programledaren och charlatanen Anna Skipper påstår på Tv3:s webbplats att Himalayasalt inte innehåller något koksalt alls.

    En annan försäljare påstår att det fantastiska är att saltet innehåller ”hela det periodiska systemets 84 grundämnen”. Det periodiska systemet innehåller i verkligheten närmare 120 grundämnen och en hel del av dessa, till exempel arsenik, kvicksilver och polonium, vill jag inte få i mig. Inte ens i mikroskopiska mängder.

    Det verkar inte finnas någon seriös forskning om saltets effekter. Många förespråkare hänvisar till ett alternativmedicinskt institut i Österrike. Där har man mätt saltets effekter med kvasimedicinska metoder, bland annat elektroakupunktur.

    Andra refererar till Peter Ferreria, författare till boken The essence of life (National resources Inc. 2003) där saltets hälsoeffekter prisas. Hans sägs ligga bakom Institute for Biophysical Researh, som ska ha konstaterat saltets positiva effekter. Men det institutet verkar inte finnas.

    För mig får folk gärna tro på jultomten om de vill, så länge de inte skadar andra. Men folk som försöker tjäna pengar på övertro och ovetenskap ska hängas ut!

    Uppdatering: När jag publicerat mitt inlägg sökte jag runt bland bloggare ett tag. Då hittade jag Måns Erikssons blogg med ett par intressanta, och vad det verkar, välresearchade blogginlägg om Himalayasalt. Ett besök rekommenderas!

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 11:25

  • 5 Kommentarer

    • Utmärkt att ni skriver om denna bluff kring Himalajasaltet. Ni har antagligen även bekantat er med följande bloggtext:

      http://home.student.uu.se/maer5745/2007/04/mer-om-himalayasalt.html

      Det där att saltet innehåller 84 grundämnen är förstås helt irrelevant. Jag stötte på samma ”bevismönster” för aloe vera -drycker, som marknadsförs vilt här i Finland och i Sverige. De där dryckerna lär ska innehålla väldigt många olika vitaminer. Skräpprat! Dryckerna innehåller homeopatiska mängder vitaminer och mineraler, enligt tillförlitliga laboratorieanalyser. Jag väntar fortfarande på de avgörande bevisen från ett laboratorium i USA där det ”bevisas” att en särskild patenterad lösning bibehåller vitaminerna i drycken i flera års tid. En aloe -forskare (Dr. Joe A Vinson) har meddelat mig personligen att ingen patenterad lösning med dessa egenskaper existerar. Jag lär nog få vänta länge på laboratorieresultaten.

      Ni skriver intressant!

    • Måns Eriksson skriver:

      Bra att fler uppmärksammar det här! Törs jag gissa att du skrev ditt inlägg efter att ha läst min artikel i Folkvett? 🙂

    • Carl skriver:

      Måns: Både ja och nej. Jag hade uppmärksammat skojeriet och det stod på min att-göra-lista. Men när tidningen dök upp i min brevlåda blev det em utlösande faktor. Och jag slapp ju en hel del research :-). Jag behövde bara verifiera en del uppgifter. Men bloggen i länken vid uppdatering ovan var nog före oss båda!

    • Måns Eriksson skriver:

      Bloggen som var före oss båda är ju min blogg 🙂 Hursomhelst så uppskattar jag om du anger min artikel som källa när du använder den som en sådan – det ligger trots allt många timmars research bakom den.

    • Carl skriver:

      Måns: Sorry, jag kopplade i hastigheten inte ihop ditt namn med bloggen.

      Normala journalistiska principer är att man anger källa när man gör direkta citat, av uttalanden eller text. Här på bloggen länkar jag normalt till alla källor, men det förutsätter att den ligger på nätet. Jag kollade faktiskt VoF:s sajt men kunde inte hitta artikeln.

      Jag tycker faktiskt att du har fått cred under rubriken uppdatering ovan, texte tillfogades en halvtimme efter publiceringen. Allt under mottot – äras den som äras bör!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.