web analytics
 • I mitten av mars beslöt Livsmedelsverket att Findus måste upphöra med att märka sitt livsmedel med märkningar som ”utan onödiga tillsatser” på sina produktpaket och ”utan konserveringsmedel” på frysta produkter.

  Findus överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen. I ett beslut går domstolen på verkets linje, berättar DI. Findus får dock en frist till årsskiftet för att rätta till saken.

  Beslutet är principiellt viktigt. Denna typ av marknadsföring, eller märkning, är oerhört vanlig i andra länder, speciellt i USA och Storbritannien, som Louise ungerth skriver på sin blogg. Nu kanske vi slipper oskicket här, märkningen tillför inget.

  Ett viktigt undantag är dock märkning som riktar sig till speciella grupper, av hälsoskäl. Det gäller till exempel märkningar som laktosfri och glutenfri. När det gäller sammansatta varor, som färdigrätter, eller varor som normalt innehåller dessa ämnen, som bröd, tillför märkningen något och är tillåten även i fortsättningen.

  Uppdatering: Sent omsider kommer nu Livsmedelsverket med ett pressmeddelande om saken. Det har fått Ekot att berätta om förbudet.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 6:22

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.