Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Senaste Big Mac-indexet
 • Ekonomi 31.07.2010

  Big Mac Tidningen The Economist fortsätter med sitt Big Mac-index. Tanken är intressant, genom att jämföra priset för samma vara i olika länder ska det vara möjligt att jämföra de olika ekonomierna och hur olika valutor är värderade, något som tidningen kallar för burgernomics.

  Jag har dock en invändning. Det borde rimligtvis vara löner som utgör största delen av priset för en burgare. Indexet jämför alltså, om mitt antagande stämmer, löneläget i de olika länderna.

  Årets Big Mac-index, som även SvD:s E24 berättar om, ser i stort sett ut som förra året. Dyraste burgarna hittar man i Norge och Schweiz och de billigaste i olika asiatiska länder, Hong Kong är allra billigast.

  Om man som The Economist använder indexet för att se hur de olika valutorna är värderade, är den svenska kronan kraftigt övervärderad. Det stämmer dåligt med övriga bedömare, som anser kronan undervärderad.

  Min egen teori får en rejäl smäll. Brasilien befinner sig på övre delen av indexet, trots att jag tror att lönerna är låga. Jag undrar varför? Det får väl ge upphov till sömnlösa nätter!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:14

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.