Varje år publicerar tidskriften The Economist sitt Big Mac-index – en lista över olika länders hamburgerpriser, jämfört med priset i USA. Listan ska ge en vink om vilka länders valutor som är över- respektive undervärderade, enligt Big Mac-onomernas teori, skriver DN i en artikel.
Årets lista visar på stora skillnader. Norge har högst index, +121. Där kostar en Big Mac 40 norska kronor, eller 7,88 dollar. Priset i USA ligger på 3,57 dollar.
Sverige ligger också i pristoppen, med ett index på +79. En svensk burgare kostar 6,37 dollar, eller 38 SEK. Schweiz, Island, Danmark och Euro-länderna rankas också högt, vilket skulle vara ett tecken på övervärderade valutor.
De billigaste hamburgarna finns i Hong Kong, Malaysia och Kina. Hong Kong-borna betalar bara motsvarande 1,70 dollar för sin Big Mac, -52 i index. Även övriga asiatiska länder rankas lågt i Big Mac-testet, enligt DN.
Med mina relativt måttliga kunskaper i nationalekonomi har jag svårt att se att indexet skulle vara ett mått på valutans värdering. Visar inte indexet snarare relativa prisnivåer och ytterst löneläget?
Andra bloggar om: The Economist, Big Mac, Big Mac-index, Priser
Samt så visar den väll skattetrycket i ett land. Jag menar, skatt och moms på hamburgaren. Samt lön och arbetsgivaravgift spelar ju stor roll. Det är ju tur att minimilönen i sverige inte är två dollar 😀
Det är rätt observerat att det är den relativa prisnivån som avses, saken är det gäller _samma sorts vara_. Tanken är att en vara alltid ska ”kosta lika mycket”, annars finns det ju en möjlighet att importera den billigare och sälja dyrare. Man menar att om det finns en sådan möjlighet så utnyttjas den.
Såhär: en BigMac i USA kostar 3,57$ i Sverige 38 kr.
Det gör att, om man inte ska kunna tjäna på detta, så ska en dollar kosta 38/3,57 = 10,60 kr. Om det vore så skulle man inte kunna importera hamburgare till ett billigare pris än i Sverige.
I själva verkat kostar ju en dollar cirka 6 kr nu, så det finns alltså en teoretisk möjlighet att importera billigt och sälja dyrt.
Säg att detta gäller för alla varor. Som en följd av detta skulle importen till Sverige öka enormt och svenska kronor lämna landet och driva ner växelkursen.
Det är kärnan, växelkursen borde drivas ner, men blir inte det, därför är den övervärderad.
Som synes hänger mycket på ”i teorin”, varför det är ett något ytligt mått, men det kan ju användas till alla möjliga jämförelser.
(Långt inlägg, använde det för att fräscha upp minnet. Tack utrymmet 😉
[…] har dock en invändning. Det borde rimligtvis vara löner som utgör största delen av priset för en burgare. Indexet […]