Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Äntligen får sms-lånen stryk i MD
 • Marknadsdomstolen (MD) förbjuder företaget Mobillån Sverige, som lånar ut pengar via sms, att ta ut avgifter som inte direkt behövs för att täcka kostnaderna för krediterna, berättar TT i en artikel som publiceras i flera tidningar.

  Bolaget måste sluta använda avtalsvillkor som ”för lånet gäller att kredittagaren är skyldig att erlägga en kreditavgift med 300 kronor vid lån på 1 000 kronor, 450 kronor vid lån på 2 000 kronor och med 600 kronor vid lån på 3 000 kronor”, om inte avgiften avser en kostnad som företaget har just för den krediten. Annars väntar ett vite på 700 000 kronor, enligt domen.

  Marknadsdomstolen går på konsumentombudsmannens linje och anser att de intäkter på drygt 15 miljoner kronor som bolaget tar in i avgifter inte kan anses utgöra kostnader för krediterna. Inte heller kostnader för styrelse och vd kan anses utgöra sådana kostnader, skriver domstolen, som också tycker att det kan diskuteras om lön för övriga anställda kan betraktas som kostnader för krediterna, skriver TT.

  Äntligen har MD satt ner foten för denna moderna form av ocker. Tidigare domar har ju varit tämligen tandlösa. Men denna gång slår MD mot kärnan i verksamheten, de oanständigt höga avgifterna. Det kanske kan ge effekt.

  Å andra sidan är dessa företag specialiserade på att hitta kryphål i lagstiftningen, så vi får se hur deras nästa motdrag ser ut. Själv ser jag ser fram emot deras snara död.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 17:44

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.