Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Omregleringens baksida
 • Läkemedel, Regeringen 28.12.2010

  Det var nog många som tyckte det var bra att vi numera kan köpa receptfria läkemedel på andra ställen än på apotek. Men lättillgängligheten har en baksida. Försäljningen av receptfritt har ökat kraftigt. Den utvecklingen borde ha varit lätt att förutse, så har det gått i Danmark.

  Det visar sig dessutom att receptfria värktabletter är den vanligaste orsaken till förgiftningar bland unga. Att som SvD utnämna Alvedon som självmordspiller är kanske att gå för långt, det visar sig också att unga tjejer käkar värktabletter mot allt, något som också uppmärksammas av TT.

  Trots det finns enligt socialminister Göran Hägglund inga planer på att skärpa åldersgränserna, enligt TT. Han har ju utlovat att omregleringen ska bli en succé. Danmark, som har längre erfarenhet av en fri försäljning, går en annan väg och skärper åldersgränserna.

  Vi får väl se när Göran Hägglund är beredd att ta sitt ansvar för den fria försäljningens baksidor.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:26

 • 3 Kommentarer

  • Jonas skriver:

   Du vet att man kunde köpa receptfria läkemedel på apoteket innan också, man tog dem från hyllan, man gick till kassan och ingen frågade om man verkligen var sjuk då heller. Jag antar att du inte kan vara så jävla dum att du tror att det är ”omregleringens” fel. Om du ens skulle brytt dig om att titta i grafen du länkat till tex. ser du ju att ökningen främst skett innan AVREGLERINGEN och att försäljningen i princip varit konstant under 2010. Jag antar att man inte behöver bry sig så mycket om fakta om man bara vill vänstergnälla lite på Hägglund.

  • Carl skriver:

   Jonas: Visst har jag tittat på grafen. Om du tittar i vänsterkanten, på skalan, kan du också se att försäljningen ökat kraftigt. Du kan också ta en titt på den här artikeln. /Carl

  • […] annat har försäljningen av receptfritt ökat kraftigt, och börjat missbrukas. Dessutom har det blivit svårare att få tag på vissa receptfria […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.