Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hägglunds apoteksfiasko
 • Läkemedel, Regeringen 08.02.2011

  Sale När socialminister Göran Hägglund (KD) drev igenom avregleringen och utförsäljningen av apoteken, som på nyspråk kallades ”omreglering”, förutspådde han att det skulle bli en succé. Priserna skulle bli lägre och tillgängligheten skulle öka. Frågan är om det blev så.

  I varje fall har priserna inte blivit lägre. I en prisgranskning som GP gjort visar det sig att priserna, med två undantag, är desamma som tidigare eller blivit högre. Även TT rapporterar om GP:s granskning, som gäller receptfria läkemedel.

  Men socialminister Göran Hägglund tycker inte att det finns anledning att granska prissättningen, berättar GP i en annan artikel. Han vill inte säga att avregleringen misslyckats.

  – Tvärtom. Det viktigaste målet med reformen var att öka tillgängligheten. Det har vi lyckats med, säger Hägglund till GP.

  Men frågan är hur det är med tillgängligheten. Visserligen kan du köpa de vanligaste receptfria läkemedlen i livsmedelsaffären eller på macken, men det finns baksidor.

  Bland annat har försäljningen av receptfritt ökat kraftigt, och börjat missbrukas. Dessutom har det blivit svårare att få tag på vissa receptfria mediciner, eller att få reda på var de finns.

  Mina, och andras, farhågor verkar ha besannats. Det är dags för Göran Hägglund att inse det också.

  Uppdatering: Apoteksfiaskot oroar tydligen avregleringsivrarna på SvD:s ledarredaktion. ”Prispress – det ord som Hägglund och regeringen använde – betyder heller inte nödvändigtvis omedelbart sänkta priser. Det är också när en handlare inte kan höja priset på en vara för att exempelvis finansiera nya butiker. Där är den verkliga prispressen. All denna förbättrade service, och all denna utökade tillgänglighet, utan att läkemedlen blivit dyrare”, skriver de.

  Att många priser ökat och servicen i vissa avseenden försämrats, glömmer de bort.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:21

 • 4 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.