Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » En djupt oetisk investering
 • Matpriserna går upp. Det ger ökade möjligheter för spekulation, som i sin tur driver priserna uppåt. Höga matpriser drabbar naturligtvis våra plånböcker men de hårdast drabbade är människor i fattiga länder.

  DN har en artikel om hur man kan spekulera i ökande matpriser, som ursprungligen kommer från tidningen Privata Affärer. Artikeln handlar om hur man kan investera, det vill säga spekulera, i ökande matpriser utan att riskera för mycket. Den etiska aspekten, att man då driver matpriserna uppåt, nämns inte med ett enda ord.

  Jag har tidigare bloggat om spekulationens prisdrivande effekt. I inlägget hänvisar jag bland annat till Nordeas chefsekonom Helge Pedersen som avfärdar att högre priserna framför allt skulle bero på ökad efterfrågan från tigerekonomierna Kina och Indien.

  I stället anser Helge Pedersen att prisökningarna beror på spekulation, där allt fler investerat i olika typer av råvaror som kaffe, spannmål, bomull, olja, metaller med förhoppningen om hög avkastning.

  Höga priser drabbar framför allt världens fattiga. Att spekulera i höga matpriser är djupt oetiskt, DN och Privata Affärer borde skämmas för sin artikel.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:51

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.