Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Spekulation ger rekordhöga matpriser
 • Råvarupriserna har länge varit på väg upp, och det ökar nu oron för en ny global matkris. Bland annat nådde sockerpriset nyligen sin högsta nivå på 30 år. Prisuppgången beskrivs av Abdolreza Abbassian, ekonom vid FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO, som ”alarmerande”, skriver TT i en notis.

  Prisuppgången brukar skyllas på torka och misslyckade skördar. Men det är inte bara lagen om tillgång och efterfrågan som driver priserna. Det är också spekulation, som jag hävdat tidigare.

  Nordeas chefsekonom Helge Pedersen är inne på samma linje, läser jag i DI. Han varnar för en överhettad råvarumarknad. Att de högre priserna framför allt skulle bero på ökad efterfrågan från tigerekonomierna Kina och Indien, avfärdar han.

  I stället anser Helge Pedersen att prisökningarna beror på spekulation, där allt fler investerat i olika typer av råvaror som kaffe, spannmål, bomull, olja, metaller med förhoppningen om hög avkastning, skriver DI.

  Jag får väl säga som tidigare, man kan ju fundera över om det ska vara möjligt att spekulera i sånt som matpriser!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:11

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.