Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Livsmedelsverket läser tidningar
 • Livsmedelsverket 22.02.2008

  Det damp ner ett pressmeddelande från Livsmedelsverket i brevlådan. Som av en ren händelse berör det den granskning som SvD publicerat samma dag.

  Livsmedelsverket är starkt kritiskt till de företag som på felaktiga grunder hävdar att deras omega-3-produkter skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Vid intag av små mängder omega-3-fettsyror är det enbart de fettsyror som finns i fisk som ger en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, skriver verket i sitt pressmeddelande.

  – Genom att påstå att små mängder omega-3-fett från raps och linfrön minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar vilseleder företagen konsumenterna. De företag som ger ogrundade löften bör tänka om, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

  I forskningen finns ett tydligt samband mellan små mängder av de omega-3-fettsyror som finns i fisk, främst EPA och DHA, och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Små mängder av den omega-3-fettsyran, som finns i till exempel raps och linfrön, ALA, ger inga sådana effekter.

  Enligt den nya EU-förordningen om närings- och hälsopåståenden ska företag som vill använda påståenden om minskad sjukdomsrisk göra en ansökan till Livsmedelsverket. Sedan skickar Livsmedelsverket den vidare till EU för behandling och beslut, enligt pressmeddelandet.

  Det är helt klart att verket läser tidningar. Det enda märkliga är att de inte reagerat tidigare. Reklamen för åtminstone en av de produkter som SvD tar upp i sin granskning, Wasa Sport Plus, har varit omfattande.

  Livsmedelsverket, Omega-3

  Skrivet av av Carl @ 17:15

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.