Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp fettsyror. På senare tid har det kommit en rad rapporter om att Omega-3 är nyttigt på flera sätt, och flera livsmedelstillverkare slår på trumman för att deras produkter innehåller eller är berikade med Omega-3.
Men det är skillnad på de olika fettsyrorna i gruppen. Den positiva effekten gäller för två av dem, EPA och DHA, som finns i fiskfett. Det bästa sättet att få i sig dem är också att äta fisk.
SvD har granskat fabrikanternas påståenden om Omega-3. De har också jämfört hur mycket nyttigt fett du får i dig genom att äta olika produkter. Bland annat marknadsförs knäckebrödet Wasa Sport Plus och Barillas pasta med Omega-3-argument.
För att få i dig den mängd av det hälsobringande omega-3-fettet DHA som finns i en liten sillbit om 25 gram måste du äta fem kilo knäckebröd om dagen, skriver tidningen.
På köpet får du onekligen i dig en hel del hälsosamt fullkorn men också 15.000 kilokalorier.
Föredrar du Barillas pasta som källa till omega-3 så behöver du bära hem 11 kilo torrvara varje dag, inklusive 37.000 kilokalorier, för att konkurrera med sillbiten, enligt SvD.
Sånt här händer hela tiden. Så fort någon nyttighet hamnar i fokus kommer tveksamma påståenden från olika tillverkare som ett brev på posten. De utnyttjar vår okunnighet!
[…] ner ett pressmeddelande från Livsmedelsverket i brevlådan. Som av en ren händelse berör det den granskning som SvD publicerat samma […]
[…] Både omega-3-ägg och vanliga svenska lågprisägg slår sig in bland fiskarna på omega-3-matens topplista, visar SvD:s labbtest. Nu hoppas branschen på comeback vid frukostbordet. Men märkningen har brister och kritiker varnar för kolesterolhalten. Det skriver SvD i en uppföljningsartikel till avslöjandet om Omega-3-fusket. […]
[…] våras avslöjade SvD att många av de omega-3-produkter som säljs i matbutikerna lovar mer än de kan leverera. Ett […]