Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Atria backar om Lönnebergaskinkan
 • Konsumentföreningen Stockholm (KfS) anmälde Atrias marknadsföring av Lönnebergaskinka till KO. Konsumentverket har begärt ett ytrrande från Atria med anledning av kritiken. Nu backar tillverkaren Atria på några av de punkter som kritiserats, berättar GP

  Kritiken gällde framför allt tre punkter. ”Lönnebergaskinka – Prima småländsk mat” står det i reklamen, trots att skinkan tillverkas i Halland.

  Det är korrekt, skriver Atria i sitt svar, att ”Lönnebergaskinkans anknytning till Småland numera är historisk” och lovar att i fortsättningen inte använda uttrycket ”prima småländsk mat”.

  Även formuleringen ”…ge en smak som inte går att få till på konstgjord väg” har kritiserats, eftersom skinkan innehåller sju olika livsmedelstillsatser. Atria försvarar sig med att den meningen syftar på att skinkan röks med alspån, men vidgår att olika ämnen tillsätts för att förstärka smaken. Därför kommer även denna del av marknadsföringen att försvinna, skriver GP.

  På en punkt backar Atria inte. Det gäller formuleringen ”vi har fullt sjå med att inte ändra ett dugg i våra gamla beprövade småländska Lönnebergarecept”. Konsumentverket ansåg att den gav intryck av att skinkan tillagas enligt recept som är mycket gamla, snarast från slutet av 1800- eller början av 1900-talet.

  Receptet är 30 år gammalt, och även om det inte är så ålderstiget som Konsumentverket vill ha det till tycker Atria att det finns fog för att kalla det gammalt och beprövat.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 12:51

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.