Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Misstänkta Ehec-frön finns i Sverige
 • Vi har tidigare varnats för att äta groddar. Bockhornsklöverfrön från det parti som misstänks ligga bakom ehec-utbrotten i Tyskland och Frankrike har i ett fall nu spårats till Sverige. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT, vilket publiceras i flera tidningar.

  Livsmedelsverket har kontaktat företaget Econova i Norrköping som stoppat försäljningen och återkallar de frön som har levererats, men över 6 000 påsar har redan sålts.

  – Man har undersökt vilka eventuella gemensamma nämnare som finns mellan utbrotten i Frankrike och Tyskland. Då har man gjort den traditionella spårningen bakåt. Fröna kommer från Egypten och det här partiet kom enligt uppgifter till Sverige i januari 2010, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket, till TT.

  Produkten heter ”Groddblandning stor portion” och har artikelnummer 7651. Den har sålts i 6 277 påsar under 2011, enligt TT.

  Mer information finns på Econovas webbplats och SLV samlar information kring Ehec utbrottet på sin webbplats.

  Uppdatering: EU drar tillbaka egyptisk bockhornsklöverfrö från marknaden och förbjuder import av fröna som har kopplats till ehec-utbrotten. Det tillfälliga importförbudet gäller även alla andra sorters frön och bönor från Egypten, enligt en notis från TT-AFP.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:07

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.